Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fantasy som indre reise

Å bli kjent med hverandre er å leve med i hverandres fantasier.

BOK: I «Enhjørninger gresser i skumring» møter vi Fantasy-sjangeren på en annerledes og selvreflektert måte. Veteranen Thore Hansen presenterer den som en indre reise. Underliggende temaer er forholdet mellom liv og dikt, og hvordan vi som mennesker opptrer i hverandres forestillingsverden.

I denne fortellingen opplever sønnen at han støter på en rekke figurer fra farens fantasiverden.

Hvordan kan det gå til?Kanskje slik: I farens verden fins en forestilling om sønnen som delvis lever i samme tanke- og fantasirom som en hel verden av dels oppdiktede, dels døde og dels levende personer.

Her fins også en tydelig, billedlig og skremmende forestilling om døden. Denne verdenen er farens eiendom, en del av hans personlighet.

Fantasifull far

Ved at far og sønn omsider blir nærmere kjent med hverandre, får sønnen del i denne verdenen og blir så å si kjent med noen av dem han befolker farens sinn sammen med.

Det er denne type refleksjoner Thore Hansen inviterer til.En kan ikke unngå å merke seg at den fantasifulle faren i historien er like gammel som forfatteren selv, og dermed spekulere i at det er Hansens egen arbeidsoppskrift som ytres på denne måten:

«Litt fantasi, sier faren. (...) Og litt tro og litt lengsel. Man blander det hele i en gryte, varmer brygget forsiktig opp og passer på at det ikke koker over eller svir seg i bunnen. Verre er det ikke.»

Bevisst forteller

Vanskelig nok, men det er en form for kokekunst Hansen mestrer særdeles godt. Selv om boka inviterer til tankemessig fortolkning, er den også rik på gode historier, interessante typer og spennende hendelser.

Han bretter ikke ut det store lerretet, men er desto mer bevisst om de mindre tegninger han risser opp og hva han vil ha fram.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media