Fantasyboka til norske Tone er storsatsning hos amerikansk forlag i høst

Gir ut boka på engelsk før den kommer på norsk.

FANTASYDEBUTANT: Tone Almhjell debuterer med fantasyroman i oktober, på det amerikanske storforlaget Penguin. Foto: LINE ALMHJELL
FANTASYDEBUTANT: Tone Almhjell debuterer med fantasyroman i oktober, på det amerikanske storforlaget Penguin. Foto: LINE ALMHJELLVis mer

(Dagbladet:) - Jeg gleder meg veldig til at folk skal få lese boka. Samtidig er det litt skummelt: Det er liksom bare meg og kjøkkenbordet når jeg sitter og skriver, sier Tone Almhjell (40) til Dagbladet.

For halvannet år siden skrev Dagbladet om trønderjenta som hadde fått kontrakt med et amerikansk storforlag, før hun i det hele tatt hadde forsøkt å selge inn debutboka si hos et norsk forlag.

Nå er også kontrakt med det norske forlaget Gyldendal i boks, og fantasyboka - «The Twistrose Key» - er klar til å forlate kjøkkenbordet. Den kommer ut i USA 22. oktober, og på norsk i februar neste år, da med tittelen «Vindeltorn».

På bokhandlerliste
Ikke nok med det, denne uka ble det også kjent at «The Twistrose Key» er plukket ut på ei liste over barnebøkene som uavhengige amerikanske bokhandler har størst tro på denne høsten, «Kids' Indie Next List».

- Akkurat det er jeg veldig takknemlig for. I USA er det uhyre viktig hva de uavhengige bokhandlene mener om ei bok. De bestemmer jo helt selv hva de skal ta inn, og bokhandlerne er et viktig ledd i å få bøkene ut til leserne. Dette er bøker de selv synes er gode, og gleder seg til å selge. Det er ekstra stas.

«The Twistrose Key» er en fantasyfortelling for litt større barn. Den foregår i en verden der alle dyr som noensinne har elsket et barn lever videre etter døden, og vokter over barna. Ifølge legendene finnes det enkelte barn som har fått evnen til å reise mellom verdenene ved hjelp av en magisk tornenøkkel. Disse barna kalles vindeltorner, og vår heltinne, Lindelin Rosenquist, oppdager at hun er blant dem. Samtidig forstår hun at verdenen der hennes elskede Rufus nå bor, er i stor fare.

- Jeg begynte å skrive historien da den lille ørkenrotta mi døde. Da var jeg 31 år, sier Tone og ler.

- Jeg er veldig glad i dyr.

Oversetter til norsk
Fortellingen begynte som en adventskalender til lillesøsteren Line (35), som hovedpersonen i boka er inspirert av. Men etterhvert bestemte Tone seg for å skrive en roman. Hun sa opp jobben som journalist i Adresseavisa og satte seg ned for å skrive. Hun har hovedfag i engelsk, og bestemte seg etter hvert for å oversette boka til engelsk og forsøke å få den utgitt i USA. Storforlaget Penguin slo til, og satser så hardt på boka at Tone fikk et sekssifret dollarbeløp i forskudd.

Men etter at hun har jobbet med en amerikansk redaktør i to år, har manuset blitt så forandret at hun nå må oversette det tilbake til norsk, for å utgi det her. Søsteren Line er i gang med å hjelpe henne med det, for Tone har mye å gjøre om dagen. Kontrakten med Penguin er på to bøker. Snart skal hun også på en opptil to uker lang USA-turné for å lansere debutboka.

- Jeg skal reise fra by til by og snakke med bokhandlere, bibliotekarer og lærere, dra på skolebesøk og delta på events i bokhandler. Jeg gleder meg til det, og ikke minst til å møte barna, som jeg skriver for, sier Tone, som selv har to små barn på ett og fire år.