Fantomet som ekspert på slanking og kjærlighet

Wandrups utvalgte: Hvor er egentlig Hodeskallegrotten?

I JUNGELEN: Fantomet med sine trofaste kjæledyr, hesten Hero og hunden Ulv. I jungelen har ånden som går full kontroll.
I JUNGELEN: Fantomet med sine trofaste kjæledyr, hesten Hero og hunden Ulv. I jungelen har ånden som går full kontroll.Vis mer

TEGNESERIE: «Noen ganger går Fantomet rundt i byen som en vanlig mann,» heter det i et gammelt jungelordtak.

Men det gjør han ikke i den tredje boka i serien jubileumsbøker i anledning femti år med Fantomet som eget blad i Norge, denne gangen med temaet «Klassiske jungelhistorier».

Sjefen i Fantomet-klubben, Kjell Steen, forteller i et forord hvordan Fantomet startet sin karriere i New York, men at han etter hvert trakk seg tilbake til Hodeskallegrotten, hemmelig plassert i de dype skoger.

Det er slik jeg husker ham fra jeg leste mine første Fantomet-historier i Aftenpostens aftennummer. En av disse er med her, «Fantomets list» fra 1959.

Her opptrer pygmeer med giftpiler i en historie som handler om kjærlighetskonflikt a la Romeo og Julie blant unge mennesker i jungelstammene. Fantomet kunne gått inn i rollen både som Dagbladets ekspert på helse og slanking og som Kirsten Giftekniv.

«Din visdom forhindret krig, og du lot ekte kjærlighet få rå,» konkluderer bandarkongen Guran.

Historiene er skrevet av Lee Falk og tegnet av de tre store; Ray Moore, Wilson McCoy og Sy Barry.

Tegnestilen endrer seg gjennom åra til det mer naturalistiske og vi får et tidlig eksempel på en fortelling i fire farger, «Jungelbandittene», en søndagsstripe fra 1939.

Kjell Steen forteller at Fantomets jungel endret plassering, fra Indonesia til India (Bengal, seinere Bangladesh) før den endte opp i Afrika, med Jungelpatruljen, der Fantomet er sjef.

Husk, trenger du hjelp fra Fantomet, nytter det ikke å gå gjennom Facebook. Du må rope i skogen og håpe på svar.

«Du finner ikke Fantomet, han finner deg,» som det heter.