JUNGELENS HERSKER: Fantometklubben har fulgt Fantomets ferd i Norge som en skygge. I den faste spalten har sjefen alias Kjell Steen svart på de umuligste spørsmål fra nysgjerrige lesere og øst av sine kunnskaper innen såkalt fantomologi.
JUNGELENS HERSKER: Fantometklubben har fulgt Fantomets ferd i Norge som en skygge. I den faste spalten har sjefen alias Kjell Steen svart på de umuligste spørsmål fra nysgjerrige lesere og øst av sine kunnskaper innen såkalt fantomologi.Vis mer

Årets nummer 13 blir siste ordinære utgave.

Fantometklubben - en bevegelse i folkets tjeneste

Usikker framtid for 150 000 medlemmer.

Meninger

FORRIGE TORSDAG kunne vi meddele at det norske månedsbladet Fantomet er kommet til veis ende. Nedleggelsen kommer like brått på som et knyttneveslag fra den maskekledte («Når Fantomet slår til, står lynet stille!»). Også på Sjefen, som trofast har bidratt med epistler i hvert nummer, svart på spørsmål, registrert medlemmer, arrangert kåringer av beste historier og forsider, konkurranser i «fantomologi» og så videre. Kjell Steen, som han heter i sitt sivile liv, har tatt nyheten med en sorg like dyp som skogene der du finner Hodeskallegrotten.

EN OPPTELLING forteller oss at 1212 Fantomet-hefter har kommet ut de siste 44 åra. I tillegg fins 307 utgivelser fordelt på krøniker, julehefter, jubileumsbøker, spesialutgaver, pocketbøker, gullalderhefter, kjempealbum, kronologiske samlinger og så videre. Paradoksalt nok kan Fantomet-klubben, som har fulgt bladet som en skygge, feire sitt 50 års jubileum samme år som bladet legges ned.

UNDER TITTELEN «50 år med åndelige verdier» skrev Sjefen tidligere i år om klubbens historie. Æresmedlemmer som Jahn Teigen og Johann Olav Koss står i spissen for en skare som på sitt høyeste talte 150 000 medlemmer. Kjetil Vangsnes fra Sogn var første medlem, hurra for ham. Sjefen har holdt en enestående kontakt med sin flokk og trofast sendt ut sine budskap, som «en viktig del i norsk folkeopplysningstjeneste». Medlemmene er ført inn i en protokoll med penn og blekk som nå muligens vil bli sendt til oppbevaring i Fantomets skattkammer.

TUSENVIS AV SPØRSMÅL er blitt besvart. Leserne har fått vite det meste, om kreative tegnere og skribenter som Lee Falk, Wilson McCoy, Sy Barry, Bertil Wilhelmsson, Özan Eralp og Rolf Gohs. I 1977 lanserte sjefen hemmelige sider, som måtte klippes opp. Fantomet har levd et langt liv, med ups and downs, død og kjærlighet. Som det heter i sangen om Sala Palmer av Herodes Falsk og Tom Mathisen: «Når har jeg ventet lenge, snart 400 år/nå kan jeg jammen trenge, en kjærlighetens vår