Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fantomets nye dame

Et lite stykke tegneseriehistorie i det blodferske nummeret av Fantomet. For første gang er teksten forfattet av en kvinne, Ingebjørg Berg Holm (22).

- Vennene mine syns det er utrolig kult og selvsagt kjempetøft, sier Ingebjørg Berg Holm. Vi traff henne da Fantomet nummer 9 2003 kom som en ånd fra trykkeriet. Ingebjørgs tekst, «Giovanna - en kvinnelig pave» er hovedhistorien.

Rundt henne satt flere fagfolk innenfor feltet hodeskaller og blå trikot. De kom fra Sverige og Norge og er medlemmer i The Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club, Scandinavian Chapter.

Fast leser

- Jeg har mer eller mindre lest Fantomet fast siden jeg var 13 år gammel, og jeg har hatt mange tanker rundt hvordan jeg syns en god Fantomet-historie bør være. Det er noe av dette jeg har forsøkt å bruke i historien min. Jeg har alltid lest mange forskjellige tegneserier, både amerikanske og europeiske, men jeg har hele tida holdt fast ved Fantomet, sier Ingebjørg Berg Holm.

- Hvorfor Fantomet?

- Jeg har ikke noe klart svar på hvorfor, men jeg fortrekker nok de historiene som tar for seg historiske hendelser, sier Ingebjørg, som er i ferd med å avslutte ett år ved kunstskolen i Bergen (KiB).

Absurd herre

- Jeg syns jo Fantomet er absurd. Han er jo en stokk konservativ mann med strenge regler, men samtidig løper han rundt i en blå trikot. Det passer meg utmerket, jeg syns alt som er absurd er morsomt, sier Ingebjørg.Sala Palmer har ingenting å frykte fra den unge norske ettersom hennes Fantomet-historie foregår lenge før Sala fikk sansen for mannen fra Bengals jungel.

- Det har vært viktig for meg å kunne skrive inn noen spennende og sterke kvinneskikkelser. Damene i Fantomet er altfor ofte endimensjonale Barbie-dokker. Fantomet er en så kraftfull og spennende figur at det trengs interessante kvinner for å skape en god historie.

Ingebjørgs historie om Giovanna er bygd på en myte om en kvinnelig pave fra Roma på 800-tallet.

Forelsket

- Myten ble nok avlivet omtrent på det tidspunktet jeg har lagt min historie til, men jeg gikk bevisst inn for å gi Fantomet noen kvaler som han ikke kan løse med våpen eller streng moral. Han forelsker seg i en mann som etter hvert viser seg å være en kvinne. Jeg brukte denne ideen da jeg skrev min synopsis under et manusforfatterkurs i 2001. Den gamle myten slo meg som et godt utgangspunkt. Erik Ildahl var min gruppeleder på kurset, og han var en veldig god veileder, sier Ingebjørg.Fantomet har som alle vet et stamtre langt tilbake i tid, men som tegneseriefigur ble han hentet fram fra den bengalske jungel av Lee Falk i amerikanske aviser i 1936. Første gang trykt i Norge som dagsstripe i Aftenpostens A-magasin i 1939. Først gang utgitt i norsk bladformat i 1964. Resten er historie ettersom Fantomets røst fryser blodet til is (jungelord).

ÅNDEN SOM SITTER: - Først og fremst har jeg forsøkt å skrive et godt og spennende eventyr, sier Ingebjørg Berg Holm, som er en av verdens første kvinnelige tekstforfattere innenfor Fantomets verden. Her sammen med redaktør Hege Høiby (bak t.v.) og Kjell Steen, som er «Sjefen». Rundt ser vi skandinaviske medlemmer fra reiseklubben til Lee Falk eller «Fansen som reiser».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media