Fantomklubben

Trommisen er skuespiller og vokalisten er modell. Det er mange grunner til å være skeptisk til Phantom Planet.

FOR TI ÅR SIDEN skulle Jason Schwartzmans barneskole arrangere en avslutningsfest. De trengte underholdning og spurte om ikke Jason kunne stille med bandet sitt, som han hadde skrytt så lenge av. Jason sa ja. Problemet var bare at det ikke fantes noe band.

HELDIGVIS HUSKET HAN den gutten han traff i ferien, han som var så god på gitar. Jason ringte Alex og dermed var Phantom Planet i gang.

Nå er 22-åringene fra Los Angeles aktuelle med albumet «The Guess.» Singelen «California» er allerede en suksess. Men sin unge alder til tross; det er over fire år siden den ikke fullt så suksessfulle debuten «Phantom Planet Is Missing» kom ut.

- Vi var veldig unge den gangen. To av oss gikk fremdeles på high school, forklarer Alex.

- Du kan høre at vi forsøker å lage den perfekte plata. Vi brukte hele seks måneder på å spille det inn, og det er altfor lang tid for et rockealbum! Da mister du den umiddelbare følelsen. Det nye albumet brukte vi bare tre uker på å spille inn, og én uke på å mikse. Jeg tror vi kommer til å være enda raskere neste gang, sier Jason.

DET ER IKKE FÅ som med svært vekslende hell har forsøkt å være både skuespiller og musiker. Phantom Planet ser imidlertid ut til å beherske dette. Vokalist Alex har spilt i flere tv-serier, blant annet den utrolig irriterende «Heksen Sabrina.» Han har jobbet som modell og spilt i en rekke reklamefilmer. Jason hadde en rolle i komedien «Rushmore», som gikk på norske kinoer for noen år siden, og han er med i den kommende filmen «Slacker.» Et tenåringsmagasin kåret dem nylig til «Månedens søteste band».

- Er dere ikke redde for å bli tatt useriøst som musikere?

- Nei. Jeg synes det er viktig å prøve ut forskjellige saker når du er ung. Men selv om jeg har drevet mye med teater, har jeg funnet ut at det er musikken som står mitt hjerte nærmest. Nå satser jeg alt på bandet. Jason derimot, han klarer ikke å velge. Jeg prøver stadig å fortelle ham at han passer best som trommis, sier Alex.

- Nei, jeg klarer ikke bestemme meg. Så lenge jeg har muligheten til å gjøre begge deler, vil jeg fortsette med det. Jeg tar ting som det kommer, sier Jason, som er i slekt med Francis Ford Coppola og Nicolas Cage.

DET HAR DUKKET OPP mange sinte unge rockegutter i det siste. Men de er gjerne fra New York. Phantom Planet er så smørblide som man bare kan bli av å vokse opp i nærheten av Hollywood. Selv om de drakk seg fulle på norsk akevitt kvelden før vi snakket med dem.

- Vi forsøker å ikke være teatralske eller spille roller på scenen. Vi er et ekte rock\'n\'roll band, som har lyst til å lage låter alle vil synge med på. Loud and proud!

- Vi er bare fem kompiser som vil at du skal like oss!

Phantom Planets melodiøse pop har blitt sammenlignet med blant annet Weezer, Travis, Elvis Costello og Pavement. Selv er gutta Motorpsycho-fans.

- Motorpsycho er kjempekule! Vi gleder oss skikkelig til å spille i Oslo, det er en fantastisk by.

- Vi elsker Oslo for to grunner: for det første har byen svært vakker arkitektur og en synlig historie. I Los Angeles er ikke den eldste bygningen hundre år en gang, sier Jason.

- Og for det andre er jentene her så vakre, sier Alex.

- Det høres kanskje overfladisk ut, men siden jeg er så ung slipper jeg vel unna med sånne svar?

Albumet «The Guess» slippes i Norge på mandag. Phantom Planet spiller på So What i Oslo 7. mai.

Les mer om bandet på hjemmesidene til Phantom Planet.

VESTKYSTGUTTER: I wish they all could be California boys. Fra venstre: Darren Robinson (gitar), Sam Farrar (bass), Alex Greenwald (vokal), Jason Schwartzman (trommer) og Jaques Brautbar (gitar).