Får 3 millioner for å bli

De norske Bokklubbenes administrerende direktør Kristenn Einarsson (50) mister muligheten til å få en bonus på 3 millioner kroner dersom han skulle bli ny sjef i NRK. Einarsson skal ha krevd godt over 2 millioner i året for å bli NRK-sjef.

Einarsson har ingen fallskjerm hvis han slutter i Bokklubbene, men får hele tre millioner kroner hvis han blir i jobben til han fyller seksti år. NRK-sjef Einar Førde har ingen fallskjerm. Han har heller ikke bonusordning, og tjener bare under halvparten av det Kristenn Einarsson skal ha krevd.

Einarsson reforhandlet nylig sin avtale med styreleder i De norske Bokklubbene, Erik Holst, noe Holst bekrefter overfor Dagbladet. I tillegg til millionbonusen har Einarsson en årlig bonus som avhenger av resultatet.

I fjor hadde bokklubbene et knallår, og det gjorde at Einarsson fikk en bonus på 237261 kroner ved siden av lønna. Totalt mottok han 1645735 kroner i lønn og bonus fra Bokklubbene i fjor. Ifølge opplysninger fra Brønnøysundregisteret hadde Einarsson også et avdragsfritt lån på 250000 kroner i De norske Bokklubbene. Lånet er stilt med sikkerhet i fast eiendom.

På lønnstoppen

- Det har aldri vært noen hemmelighet at Kristenn Einarsson er en av de best avlønnede i norsk bokbransje, sier styreleder Erik Holst til Dagbladet.

Han sier det er helt naturlig fordi han mener Einarsson har et grep om bokklubbdrift som ingen andre har.

- Eierne er usedvanlig fornøyd med den jobben han har gjort, og det er ingen grunn til å legge skjul på at det vil være trist om han slutter. Men jeg kan også forstå at han vil vurdere en jobb som NRK-sjef, slike jobber vokser ikke på trær, sier Erik Holst. Styremedlem i NRK Christian Thommessen, som også har vært et sentralt navn i spekulasjonene om hvem som tar over etter Einar Førde, slår også kringkastingssjefen ned i støvlene når det gjelder lønn. Thommessen er administrerende direktør i lysarmaturselskapet Glamox i Molde. Ifølge Brønnøysundregisteret mottok han i fjor 1,71 millioner kroner i ordinær godtgjørelse fra selskapet.

Bonus til Thommessen

I tillegg fikk Thommessen en bonus på to millioner kroner som kompensasjon for at han måtte fraskrive seg aksjeopsjoner da han sluttet hos sin tidligere arbeidsgiver IBM.

Thommessen har ingen fallskjermavtale dersom han skulle slutte i Glamox, ut over ni måneders etterlønn.