Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Får 400 000 kr for «et særlig eminent forfatterskap»

Gyldendalprisen til Liv Køltzow.

HEDRET: Liv Køltzow fikk i dag den prestisjetunge Gyldendalprisen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HEDRET: Liv Køltzow fikk i dag den prestisjetunge Gyldendalprisen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Liv Køltzow er tildelt Gyldendalprisen 2015 for «et særlig eminent forfatterskap».

Prisen, som er på 400.000 kroner, ble kunngjort torsdag.

Køltzow (71) debuterte i 1970 med novellesamlingen «Øyet i treet», og den første romanen «Hvem bestemmer over Bjørg og Unni?» fulgte to år senere.

Rammet av Parkinsons Hennes ferskeste roman «Melding til alle reisende» utkom så nylig som i fjor, men da hadde det i flere år vært stille rundt forfatteren. I et kort etterord i boken forklarer Køltzow at hun i 2002 ble diagnostisert med Parkinsons sykdom, og måtte ha skriveassistent og teknisk utstyr for å ferdigstille romanen.

Selv om romanen er fiksjon, har hovedpersonen en del selvbiografiske trekk. Boken handler om en forfatter på Køltzows alder med Parkinsons sykdom som har et opphold på et rehabsenter.

Under rehabiliteringen møter hun en mann, og de to innleder et forhold. Med galgenhumor skildrer Køltzow hvordan hovedpersonen takler sykdommen, og også behovet for erotikk og nærhet og strevet med å bevare evnen til å skrive.

Prisvinnende Køltzow er særlig kjent for sitt feministiske ståsted og utgangspunkt, og hun var en sentral litterær stemme i forbindelse med kvinnebevegelsen på 1970-tallet.

Stilen hennes er beskrevet som unik i norsk litteratur. En krysning mellom det observerende og det analytiske, mellom realisme og modernisme.

Køltzow er tidligere hedret med flere litteraturpriser. I 1997 fikk hun Brageprisen for romanen «Verden forsvinner» og i 1994 ble hun den første mottakeren av Amalie Skram-prisen. To ganger har hun også vært nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Køltzow har også vært aktiv som dramatiker og var medforfatter av teaterstykket Jenteloven som vakte oppsikt på 1970-tallet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart