Får 50 000 for Elling-bilde

Skuespiller Per Christian Ellefsen får 50 000 i erstatning fordi Bokklubbene trykket et Elling-bilde i medlemsbladet sitt.

Hvem eier Elling?

Tar Elling til retten

Bildet av Ellefsen som Elling ble brukt av Bokklubben Nye Bøker i medlemsblad Bokspeilet høsten 1999. I bladet ble det reklamert for en ny bok om Elling.

De norske Boklubbene hadde fått tillatelse fra både fotografen, som normalt eier bildet, og fra Oslo Nye Teater der stykket om Elling ble satt opp. Men Ellefsen mener at han selv har rett til å bestemme hva ansiktet hans skal brukes til. Opprinnelig krevde skuespilleren 100 000 kroner i kompensasjon av motparten for bildebruken.

Ville vise Elling

Direktør i De norske Bokklubbene, Knut Gørvell, mener at Ellefsens ansikt og person var uinteressesant da de brukte bildet. Det eneste interessante er Elling:

- Vi prøvde ikke å framstille Per Christian Ellefsen, vi prøvde å framstille Elling, sa Gørvell i retten.

Bokklubbene mener at omtalen av den nye Elling-boka fungerte som reklame for Oslo Nye Teater. I så fall kunne bildet brukes uten tillatelse fra Ellefsen selv.

Får 50 000 - og må betale 21 000

Knut Gørvell ble også personlig saksøkt fordi han er ansvarlig for bladet som trykket bildet av Ellefsen som Elling.

Oslo Tingrett er enig med Per Christian Ellefsen i at Ellefsen har rett til sitt eget bilde, selv om han er skuespiller og er blitt svært kjent som Elling.

Tingretten dømmer Bokklubbene til å betale Ellefsen 50 000 i erstatning. I tillegg må de dekke skuespillerens saksomkostninger på drøye 54 000. Men Ellefsen fikk på langt nær fullt medhold:

Selv må han betale saksomkostninger for Bokklubb-direktør Knut Gørvell på 21 000 kroner!

UTNYTTET:</B> Per Christian Ellefsen mener at han ble utnyttet da Bokspeilet trykket bilder av ham som Elling uten hans samtykke. Et tilsvarende reklameoppdrag ville ha kostet langt mer for Bokspeilet.