Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Får 60 mill. - holder stengt

Munch-museet får ekstra-bevilgning fordi de ikke har noen besøkende.

(Dagbladet.no): Etter det famøse Munch-tyveriet i august i fjor stengte Munch-museet tilgangen for publikum på grunn av sikringsarbeid. De vil holde stengt de første seks månedene i  år også.

Bevilgningene ruller inn som før, helt uavhengig av at publikum stenges ute i ni måneder.

- Mesteparten av våre midler går til faste utgifter - til lønninger, strøm og husleie. De løper uavhengig av publikum. Vi har ikke permittert noen i denne perioden, de som arbeider her gjør andre ting, sier Lise Mjøs, direktør ved Munchmuseet til Dagbladet.no.

- Er det ikke mulig å spare penger når museet er stengt i hele ni måneder til sammen?

- Nei, vi har store oppgaver i denne perioden i forbindelse med sikring, ombygging og internt arbeid, forklarer Mjøs.

Omfattende ombygging

Munch-museet er nå i full gang med sikringsarbeidet etter at tyver spaserte rett inn og stjal «Skrik» og «Madonna».

Institusjonen har økt sine driftstilskudd fra i fjor og får nå 19 millioner i tilskudd fra kommunen. I tillegg kommer etter all sannsynlighet en enkeltbevilling på 38 millioner til sikringsutstyr.

HER STIKKER DE AV MED SKRIK OG MADONNA:  22. august stakk disse to tyvene av med to av Norges mest kjente og verdifulle malerier. Etter noen dager valgte museet å stenge dørene for publikum. Foto: SCANPIX/POLITIET
HER STIKKER DE AV MED SKRIK OG MADONNA: 22. august stakk disse to tyvene av med to av Norges mest kjente og verdifulle malerier. Etter noen dager valgte museet å stenge dørene for publikum. Foto: SCANPIX/POLITIET Vis mer

Byrådet har allerede innstilt på å bevilge pengene og alt ligger til rette for at bystyret sier ja etter tilråding fra norske Veritas. Munch-museet får også 11,3 millioner på deling med Oslo kommunes kunstsamlinger som i tillegg består av Vigeland-museet og Stenersen-museet.

- Det vi taper på publikumsinntekter får vi igjen fra den ekstraordinære millionene, sier Mjøs.

- Hvorfor trenger dere så lang tid på å oppgradere sikkerheten?

- Vi bygger om museet i forbindelse med sikringen og da er det mest fornuftig å holde stengt, sier Mjøs. Hun viser til at museet blant annet lager inngangssluser for publikum og vurderer å feste montere på flere av maleriene.

Munchs selvportrett

Byrådet i Oslo synes heller ikke sikringsarbeidet har tatt urimelig lang tid.

- Vi synes det er viktig å gjøre dette arbeidet grundig etter det som hendte, sier Anette Wiik, kulturbyråd for næring og kultur. Hun understreker at de 38 millionene er en ekstrabevilgning.

- Men over 60 millioner på et år?

- Nå har ikke jeg summen i hodet. Men museet har jo driftsutgifter selv om det er stengt. De bruker masse tid og penger på konservering, utlån av bilder og utadrettet virksomhet mot forskning. I tillegg taper de publikumsutgifter og trenger pengene mer enn før, sier Wiik.

Norske Veritas jobbet med utredningsarbeidet helt fram til like før jul i fjor.

- Jeg synes ikke dette har tatt urimelig lang tid. Det har ikke vært noen trenering her, sier Wiik.

Når Munch-museet åpner igjen i juni kan publikum glede seg til en stor utstilling av Munchs selvportretter som museet arrangerer i samarbeid med Moderna Museet i Stockholm.

BEHOLDER MILLIONENE: Munch-museet får ekstra-bevilgning for å holde museet stengt for publikum, opplyser direktør Lise Mjøs.
<B>ÅPNER IGJEN I JULI: Etter planen skal dørene åpne igjen i sommer.
NORGES MEST KJENTE MALERIER: Munch-museet har flere Munch-bilder på lager.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media