Får 600 000 for å skrive bok

Fem kjente sakprosaforfattere fikk tre millioner.

FIKK STIPEND: Dagbladets Simen Ekern er en av fem forfattere som får stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening i tre år, for å jobbe med lengre bokprosjekter. 

Foto: Kirsten M. Buzzi
FIKK STIPEND: Dagbladets Simen Ekern er en av fem forfattere som får stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening i tre år, for å jobbe med lengre bokprosjekter. Foto: Kirsten M. BuzziVis mer

(Dagbladet): Norsk faglitterær forfatter - og oversetterforening (NFF) åpner pengesekken og deler ut tre millioner kroner til fem kjente sakprosaforfattere.

De får dermed 600 000 kroner hver, fordelt over tre år, for å kunne jobbe med lengre prosjekter.

- Vi er glade for at vi kan gi stipend til disse fem ser fram til resultatet: med større stipender forventer vi at det jobbes mer både med det tematiske og med det litterære i sakprosaen. Det er sånne store prosjekter som bringer sakprosaen videre, sier Jørgen Lorentzen, styreleder i NFF i en pressemelding.

Dagbladet-profil fikk stipend
Blant de fem som får stipend er Simen Ekern, som har permisjon fra jobben som Dagbladets debattredaktør. Han fikk i fjor Brageprisen for sin siste bok, «Roma», og har også skrevet boka «Berlusconis Italia».

Ekern vil foreløpig ikke røpe så mye om sitt nye prosjekt, men sier til Dagbladet at det denne gangen ikke først og fremst blir en bok om Italia.

FIKK STIPEND: Åsne Seierstads neste bokprosjekt skal handle om Libya. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FIKK STIPEND: Åsne Seierstads neste bokprosjekt skal handle om Libya. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Åsne Seierstad får også stipend. Hun jobber for tiden med å dekke 22.juli-rettssaken for nyhetsmagasinet Newsweek, og skal også skrive en bok om saken for Kagge forlag. Stipendet fra NFF får hun ifølge Aftenposten for å jobbe med et bokprosjekt om Libya etter Kadhafis fall.

Første gang
Ivo de Figueiredo, Sindre Hovdenakk og Gunhild Kværness er de andre tre stipendmottakerne. Totalt 89 personer søkte om å få stipendet, som er det første treårige arbeidsstipendet NFF deler ut.

- Det er mangel på midler til forfatterprosjekter av denne arten, i og med at NFF er underprioritert når det gjelder statlige stipender. Vi har to statlige kunstnerstipender og to garantiinntekter og dette antallet må øke: inntil videre vil vi selv gjøre noe av den jobben staten skulle gjort og setter av midler til treårige stipender, sier Jørgen Lorentzen i pressemeldingen.