HVA SIER FAMILIEN? Hva synes familien om at du skriver om så private ting, spør intervjueren i det svenske litteraturprogrammet. - Ganske mye forskjellig, svarer Knausgård. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
HVA SIER FAMILIEN? Hva synes familien om at du skriver om så private ting, spør intervjueren i det svenske litteraturprogrammet. - Ganske mye forskjellig, svarer Knausgård. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

- Får anfall av total skrekk og forferdelse

Karl Ove Knausgård om ambivalensen rundt «Min kamp» i sjeldent intervju.

||| - Jeg kan få anfall av total skrekk og forferdelse over det jeg har gjort. Hva er det jeg har gjort, liksom, sier Karl Ove Knausgård i et intervju med det Sveriges televisions litteraturprogram «Babel» - før han er rask med å legge til:

- Men i neste øyeblikk kan jeg tenke: er det egentlig så farlig?

Knausgård har ikke uttalt seg til mediene siden i vinter. Om det er den høstens lansering av «Min kamp 1» i Sverige som har lokket ham til tv-studio i Stockholm, eller det faktum at programmet som sendes i kveld tematiserer «geniet», er usikkert.

- Styrte mot katastrofe
Han forteller programleder Daniel Sjölin at han så på Min kamp-bøkene som et litterært eksperiment, og at han på ingen måte trodde at de svært privat orienterte bøkene skulle ha bred interesse.

- Da jeg skrev dette tenkte seg på ingen måte at dette skulle trykkes i 160 000 eksemplarer, og at folk skulle sitte og diskutere dette. Jeg trodde jeg styrte mot en katastrofe, spesielt med bok nummer to som fokuserer svært mye på det dagligdagse.

Forfatteren sier også at han fremdeles ikke har lest eller sett noe av den enorme medieomtalen i Norge. Men i introen til intervjuet har SVT laget en liten kavalkade med tv-innslag og nyhetsklipp om blant annet forfatterens appetitt på porno i ungdommen.

- Det var litt sjokkerende å se dette. Jeg fikk se noen overskrifter nå som virkelig rystet meg, sier han i intervjuet.

Å skrive om barna
I bøkene beskriver Knausgård barna sine ganske detaljert, om deres luner og personlighetstrekk. Intervjueren lurer på om han noen gang var i tvil om det var riktig å gjøre.

- Den avgjørelsen må jeg ta på vegne av mine barn, så blir det en del av deres betingelser når de vokser opp, sier Knausgård — som forteller at han selv har snakket med barn av forfattere som har opplevd det som ganske problematisk at foreldrene har vært forfattere. Mange av dem har ikke lest foreldrenes bøker før de er godt over 20 år, sier han.

- Og hva tror du dine barn vil tenke om disse bøkene, spør intervjueren.

- Jeg ville likt at min egen far hadde skrevet noe sånt, sier han og legger til:

- Men kanskje ikke at hele verden skulle lese det. Samtidig står det jo ikke noe farlig der.

Støtte fra kona
Her hjemme har debatten rast om forfatterens bruk av virkelige personer i bøkene, og enkelte familiemedlemmer har truet med søksmål. Programlederen spør ham hva familien synes om at han skriver om så private ting.

- Ganske mye forskjellig, sier han og legger til:

- Kona mi sa at hvis jeg skulle gjøre dette, så måtte jeg gjøre det skikkelig. Sånn at det ble så nært opp til det sanne som mulig, ellers ville det være meningsløst.