Får bruke ulovlige hunder i Aksel Hennie-film

Filmskaperne bak «Hodejegerne» får bruke en forbudt hunderase i en stuntscene.

HOVEDROLLE: Aksel Hennie spiller hovedrollen i filmatiseringen av Jo Nesbøs «Hodejgerne», som starter innspillingen i disse dager. Foto: Håkon Eikesdal / Dagblaet
HOVEDROLLE: Aksel Hennie spiller hovedrollen i filmatiseringen av Jo Nesbøs «Hodejgerne», som starter innspillingen i disse dager. Foto: Håkon Eikesdal / DagblaetVis mer

||| (Dagbladet): Det var i juli at Friland Produksjon søkte Politidirektoratet om å få importere to hunder av rasen Dogo Argentino fra Tsjekkia for den spesielle scenen i filmen basert på Jo Nesbøs bok med samme navn.

Hunderasen er forbudt i Norge.

I svaret skriver Politidirektoratet:

- Vi finner etter en helhetsvurdering, og i samråd med Justisdepartementet, å kunne gi samtykke til den planlagte bruken av hundene i forbindelse med innspilling av filmen. Ved vurderingen har vi lagt vekt på at det ved tidligere filminnspillinger har vært gitt samtykke til brudd på bestemmelser i veitrafikkloven.

Fare for skade Det er videre en forutsetning at veterinær, ambulansepersonell og hundetrener er til stede under opptak, slik det er opplyst i søknaden.

- Også utenfor de tidsrom da det gjøres opptak, forutsetter vi at det er truffet sikkerhetsforanstaltninger som eliminerer faren for skade for utenforstående. Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at Mattilsynet har ansvaret for kontrollen av levende dyr som føres inn i Norge. Vi anbefaler derfor at Mattilsynet kontaktes, skriver direktoratet.

Kunsttyv Filmatiseringen av Hodejegerne er et samarbeid mellom produksjonsselskapene Friland og Yellow Bird samt Nordisk Film AS.

Filmen er en av de største filmsatsingene i Norge i 2010. Premiere er planlagt til neste høst.

ULOVLIG: Hunderasen Dogo Argentino. Foto: Waldemar Browski/Fotolia/Scanpix
ULOVLIG: Hunderasen Dogo Argentino. Foto: Waldemar Browski/Fotolia/Scanpix Vis mer

Morten Tyldum, som har laget «Buddy», «Varg Veum» og «Falne engler», skal ha regien.

I «Hodejegerne» spiller Aksel Hennie rollen som Roger, en mann som tilsynelatende har alt. Han er Norges mest vellykkede hodejeger, og er gift med den altfor vakre galleristen Diana.

Problemer er det imidlertid. Han har en for dyr villa og for å holde hodet over vannet økonomisk må han stjele kunst.