Får bygge i Oslo

- Velkommen til Oslo, Sverre Fehn. Det var Dagbladet som i går kunne fortelle vår store arkitekt at han endelig får reise tilbygget til vårt nye Arkitekturmuseum på Bankplassen 3. Det blir Sverre Fehns første kulturbygg i hovedstaden.

Les om Grosch & Fehn

Timen etter kunngjorde statsrådene Ellen Horn og Jørgen Kosmo at de har takket ja til gaven fra skipsreder Jens Ull-tveit-Moe på 10 millioner som en delfinansiering av samspillet mellom arkitektene Chr. H. Grosch og Sverre Fehn.

Nå bevilger staten resten av pengene, og håper Fehn-bygget er på plass innen 2005.
- Jeg er både lettet og glad. Dette har vært en flott manøvrering. For meg er det en kolossal impuls. Alt takket være Jens Ulltveit-Moes gave som satte det hele i gang, sier Sverre Fehn.

- Er det virkelig sant? utbryter den gavmilde skipsreder Ulltveit-Moe som vi når i Stockholm på vei til Moskva.

- Nei, jeg visste ingen ting, jeg er tydeligvis i kontakt med Dagbladet når de store nyheter kommer.

- Er blitt handling

- Klart jeg er glad, sier Jens Ulltveit-Moe.

Glad var han da vi møtte ham sist også. Da ringte han til statsråd Jørgen Kosmo og fortalte om milliongaven, noe som igjen utløste gledeskommentar fra Kosmo: Jøss, så flott!
- Dette var jo akkurat det jeg ønsket å oppnå: At mine 10 millioner skulle utløse en bevilgning på resten av pengene fra staten. Samtidig var jeg litt redd for at gaven kunne bli et rop i det store intet og bli møtt med vage politiske ytringer. Nå er det blitt handling, og intet er mer talende enn det, sier Ulltveit-Moe.

- Vi kunne ikke si nei til den flotte gaven fra Ulltveit-Moe, sier kulturminister Ellen Horn.

Nå får Statsbygg i oppdrag å sette i gang forprosjektet til Fehn-tilbygget. Denne gaven og igangsettingen av Arkitekturmuseet, der Fehn også må stå for restaureringen og ombyggingen av den gamle Norges Bank-bygningen til Chr. H. Grosch, vil forhåpentligvis også framskynde dialogen om Tullinløkka.

- Uslåelig

- Vi ser på utbyggingen av Arkitekturmuseet som en del av Tullinløkka-prosjektet. Nå tar vi dette skrittet for å vise vårt engasjement for arkitektur og design. Kombinasjonen Grosch og Fehn på Bankplassen vil få en uslåelig symbolverdi, mener Ellen Horn og Jørgen Kosmo.

Hvordan Tullinløkka med flere museer kommer til å se ut i framtida, vites foreløpig ikke. Det er snakk om å utlyse en ny arkitektkonkurranse.
Men hvorfor ikke ta opp igjen Telje-Torp-Aasens vinnerforslag fra siste arkitektkonkurranse, og samtidig hente fram Sverre Fehns premierte bidrag til den første arkitektkonkurransen i 1972?

Det kunne bli et svært spennende samarbeid. Billigere dessuten enn en ny arkitektkonkurranse.

EKSEPSJONELT: Her skal Sverre Fehns første kulturbygg i Oslo stå ferdig i 2005 som en del av det nye Arkitekturmuseet i hagen til Norges Bank, tegnet av Chr. H. Grosch i 1828. - Jeg er strålende fornøyd, og det er helt eksepsjonelt at penger til nye bygg kommer så raskt og på denne måten, sier Sverre Fehn.Foto: TOR ARNE DALSNES