«In the Heights»:

- Får «colorism»-kritikk

«In the Heights» fikk en positiv mottakelse da den kom i juni. Nå kritiseres filmen, som skildrer «Little Dominican Republic» i New York, for mangel på mørkhudede skuespillere.

KRITISERT: «In the Heights» er basert på Lin-Manuel Mirandas Broadway-musikal med samme navn og skildrer bydelen Washington Heights i New York, som ofte blir kalt «Little Dominican Republic». Filmen har fått skarp kritikk for sin mangel på mørkhudede skuespillere. Video: Warner Bros. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Filmen «In the Heights», basert på Lin-Manuel Mirandas første Broadway-musikal med samme navn, fikk strålende mottakelse fra både publikum og anmeldere da den kom ut i juni. Nå får filmen skarp kritikk for sin mangel på svarte skuespillere.

Historien er satt i New York-nabolaget Washington Heights, som for en stor del består av innbyggere med bakgrunn fra Den dominikanske republikk. På grunn av dette blir bydelen blir ofte betegnet som «Little Dominican Republic» av byens lokalbefolkning.

Diskriminering

Den mest framtredende kritikken av filmen omhandler konseptet «colorism», som betyr at man opplever en større grad av diskriminering som mørkhudet enn som lyshudet.

Filmens kritikere på sosiale medier la stor vekt på forskjellen på rollebesetningen, som i hovedsak består av hvite mennesker, og bydelens virkelige populasjon, som har en høy del andel svarte og mørkhudede mennesker med latinamerikansk bakgrunn.

LITE MANGFOLD: Flere av «In the Heights»-skuespillerne, som Melissa Barrera, Stephanie Beatriz, Leslie Grace, Dascha Polanco og Daphine Rubin-Vega har latinsk bakgrunn, men kritikken kommer av at mesteparten av dem er lyse i huden. Foto: Macall Polay / Warner Bros. Entertainment
LITE MANGFOLD: Flere av «In the Heights»-skuespillerne, som Melissa Barrera, Stephanie Beatriz, Leslie Grace, Dascha Polanco og Daphine Rubin-Vega har latinsk bakgrunn, men kritikken kommer av at mesteparten av dem er lyse i huden. Foto: Macall Polay / Warner Bros. Entertainment Vis mer

«In the Heights» har bare én afro-latinsk hovedrolle, spilt av skuespiller Anthony Ramos. Resten av den latinamerikanske rollebesetningen har lys hud.

Startet debatt

«In The Heights» er regissert av filmskaper Jon M. Chu, som også står bak regien av Netflix-suksessen «Crazy Rich Asians». Debatten rundt filmen blusset opp på sosiale medier etter at Chu fikk spørsmål om filmens mangel på mørkhudede skuespillere i et intervju med The Root.

STARTET DEBATT: Debatten rundt mangelen på mørkhudede skuespillere i filmen startet da «In the Heights»-regissøren Jon M. Chu uttalte seg om castingen i et intervju med The Root. Foto: Jeenah Moon / Reuters / NTB
STARTET DEBATT: Debatten rundt mangelen på mørkhudede skuespillere i filmen startet da «In the Heights»-regissøren Jon M. Chu uttalte seg om castingen i et intervju med The Root. Foto: Jeenah Moon / Reuters / NTB Vis mer

- Da vi holdt på med castingen, lette vi i bunn og grunn etter skuespillere som passet best i rollene, sa Chu til The Root.

Saklig kritikk

Forsker og stipendiat i teater ved Universitetet i Agder, Deise Faria Nunes, mener at «In the Heights»-kritikken er saklig og velfundert.

- Vi må huske at colorism er en del av en rasistisk struktur. Denne strukturen reproduserer vi videre, mange ganger ubevisst eller forkledd som begrep som «kvalitet», «smak» eller «skjønnhet». Når det kommer til representasjon, faller mennesker med de mørkeste hudtonene utenfor den regjerende standarden, sier Nunes til Dagbladet.

Hun poengterer også at det er viktig å belyse at det er mulig for folk med alle slags etnisiteter å trå feil når det kommer til representasjon i media.

- Jeg mener kritikken har vært saklig og velfundert. Både manusforfatter og regissør har erkjent problematikken og vært åpne for samtalen som fulgte etter. Ingen er fri for disse blindsonene. Selv personer som selv blir ansett som ikke-hvite, som er tilfellet i «In the Heights», kan trå feil når det kommer til å gjenspeile et miljø eller en etnisk gruppe, sier forklarer Nunes.

Hun forteller at hun ser en tendens til denne problematikken i vestlig mainstreamkultur og mener grunnen ligger i måten hvithet blir opprettholdt som en «norm» eller «standard» i media.

- Bakgrunnen ligger i måten vi ser ting på. Nærheten eller avstanden til «den hvite normen» er avgjørende for om imaget eller prosjektet til et menneske blir ansett som gyldig. Det preger også representasjonen av ikke-hvite mennesker, sier Nunes.

Nunes er selv afrobrasiliansk og mener samtalen om «colorism» og representasjon av folk med afrikansk bakgrunn i film og TV er viktig nettopp fordi den gruppen er så underrepresentert i norsk media og andre kreative felt i kulturbransjen.

- Det handler om relevans, om å skape mangfoldige forbilder, og gjenspeile sammensetningen vi har i samfunnet. Det er kjent at personer med afrikansk bakgrunn er en minoritet i Norge, men på tross av dette så er vi smertelig underrepresenterte i konstruktive og inspirerende sammenheng i kunstfeltet og i mediene, sier forskeren.

Beklager seg

I tillegg til å stå bak musikalen «In The Heights» er Lin-Manuel Miranda også involvert i filmens produksjon som skuespiller og produsent. Den amerikanske skuespilleren og manusforfatteren har puertorikansk bakgrunn, og tok til Twitter for å beklage seg etter kontroversen.

- Jeg kan høre smerten og frustrasjonen over colorism, over å føle seg oversett i tilbakemeldingene. Jeg hører at uten tilstrekkelig mørkhudet afro-latinsk representasjon, føles verket som en utnyttelse av det samfunnet vi så sterkt ønsker å representere med stolthet og glede, skriver Miranda i et Twitter-innlegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer