Får enhver pris

Han har vunnet priser, blitt lei av hotellrom og nå skriver han dikt. Lars Saabye Christensen har holdt seg flytende i etterdønningene av «Halvbroren».

2002 har bokstavelig talt vært et godt år for Lars Saabye Christensen. Romanen «Halvbroren» har gitt den folkekjære forfatteren en drøss priser, og viktigst av dem alle: Nordisk Råds litteraturpris i Helsingfors 29. oktober.

Har møtt nye lesere

- Jeg er ikke verdens største tilhenger av høytidelige sammenkomster, men det var flott å vinne Nordisk Råds litteraturpris. Men høydepunktet i år har faktisk vært å treffe nye lesere i utlandet.

Historien om Barnum, Fred og de andre karakterene fortsetter, selv om forfatteren i dag har hodet i andre historier. Det vil si, Saabye Christensen bruker mye tid og krefter på å få boka kjent i utlandet.

- Dette året har vært atypisk med mye reising i forbindelse med boka. Jeg gleder meg særlig til å lansere boka i Albania og Brasil.

- Går all denne reisingen ut over produksjonen?

- Det er et opplagt problem. Det beste ville selvfølgelig være å sitte for seg selv og skrive, men jeg har alltid med meg ei skriveblokk når jeg reiser. Det er ikke spesielt gøy å bo på hotellrom. Men jeg har også med meg treningstøy og tar en løpetur i de fremmede byene.

- Reiser du alene?

- Jeg prøver å ha med kona så ofte som mulig, men som regel får man ikke med seg noe mer enn innsiden av hotellene og bokhandlerne.

- Hvor viktig har Nordisk Råds litteraturpris vært for deg i utlandet?

- Veldig viktig. Både nominasjonen og prisen har mye å si. Det gjør at man blir synlig i de nordiske landene.

OK med penger

I tillegg til den allerede nevnte prisen har Saabye Christensen vunnet følgende priser dette året:

 • Gratisavisa Natt&Dags pris for årets bok
 • Den norske leserprisen
 • Bokhandlerprisen
 • Brageprisen

  I tillegg var «Halvbroren» nominert til Litteraturkritikerprisen. Lars Saabye Christensen har også blitt en holden mann av sin suksessroman. Hans skattbare inntekt i fjor var på over seks millioner.

  - Hvordan er det å være rik?

  - Det økonomiske spiller ingen rolle. Pengene har ikke forandret noe, kona mi og jeg gjør det vi pleier å gjøre.

  - Har du brukt penger på noe kult?

  - Faktisk ikke. Men det er helt OK å tjene penger.

  - Får du i det hele tatt skrevet noe for tida?

  - Ja da, jeg skriver hver dag. For tida blir det mest dikt.

  - Har du stoff og krefter i deg til et nytt løft à la «Halvbroren»?

  - Ja, det kommer i 2021, sier Saabye Christensen og humrer.

  Fin overgang


  Sammen med bluesbandet Norsk Utflukt har han også brukt året på å gi ut det kritikerroste albumet «Det blå arret». I lanseringsintervjuet i Dagbladet sa Saabye Christensen om bluesen: «I alle veikryss har du et valg. Det er det bluesen handler om. Selv i Majorstu-krysset.»

  - Står du i et veikryss i dag?

  - Jeg håper man står i et veikryss og må ta valg hele tida. Det er både foruroligende og betryggende å tenke på. Neste år skal jeg ha noen konserter med Norsk Utflukt. Alt dette med «Halvbroren» har ført til at vi har hatt altfor få konserter. Å gi ut denne plata var den fineste overgangen fra «Halvbroren» jeg kunne fått.

  TV-serie


  Det kan bli mer «Halvbroren» i framtida. Da som tv-serie. Filmregissør Erik Gustavsons selskap Cylinder Production har opsjon på romanen, og Saabye Christensen har overlatt romanen til en dansk manusforfatter han stoler på.

  - Hvorfor vil du ikke ha kontroll over stoffet?

  - Jeg har skrevet boka. Jeg vil ikke bruke fem år på å skrive den en gang til.

  Heier på Shabana


  Nå er det ikke lenge til jul. På julaften 1974 trykte Dagbladet et dikt som het «Tradisjonens høysang». Siste verset gikk på denne måten:

  Et år er gått

  på vann og lut.

  Nå deles dyre

  gaver ut.

  En til far. En til mor.

  Nøyaktig som i fjor .

  - I jula blir det stille og rolig med familien, sier mannen bak diktet 18 år seinere.

  - Hvem tror du blir kåret til Årets navn?

  - Det blir vel han øverst på lista, tenker jeg. Han Eggen.

  - Hvem får din stemme?

  - Shabana Rehman. Hun forteller meg noe jeg ikke har hørt før.

HALVBROREN: Lars Saabye Christensen har brukt store deler av året til å høste priser for sin roman «Halvbroren». Gjevest av dem alle var Nordisk Råds litteraturpris. Her er han i København for å snakke om prisen.