Far er like god

Vi må la fedrene slippe til!

GUFS: «Grace Johansens innlegg i pappaperm-debatten er et kaldt gufs fra fortida. Far er akkurat like god som mor», skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
GUFS: «Grace Johansens innlegg i pappaperm-debatten er et kaldt gufs fra fortida. Far er akkurat like god som mor», skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Debatten om fedrekvoten fortsetter, og en av dem som tar til orde for at Høyre sitt forslag om å fjerne kvoten er den riktige veien å gå, er Grace Johansen. Hun tar feil når hun presiserer at det kun er mor som kan være «hovedomsorgspersonen» i barnets liv. Dette er ikke bare ekskluderende, men også diskriminerende.

Far er akkurat like god som mor. Far kan gjøre alt som mor gjør - bortsett fra å amme. Foreldrepermisjonen ved fødsel er nå lagt opp til at både mor og far har øremerket 14 uker, og resterende uker til fordeling.

Vi mødrela fedrene slippe til. Vi bærer fram barnet i ni måneder, men dette gir oss ingen særstilling. Det gir oss ikke rett til å frata far muligheten til å være sammen med barnet sitt og være en likeverdig omsorgsperson. Jeg tror barn blir like trygge, om ikke tryggere, av å knytte seg til flere gode omsorgspersoner. Barn som bare blir vant til en-til-en-kontakt får en brå overgang den dagen de møter barnehagehverdagen med andre barn og voksne.

Johansen skriver at «pappaene får god og nær kontakt med barna den tiden de ikke er på jobb». Dette er et kaldt gufs fra fortida med en oppfordring om at kvinner skal være hjemmeværende og ikke aktivt delta i arbeidslivet. Det begrenser pappaens mulighet til å være med barnet sitt til få timer i døgnet. Samtidig ønsker hun at «pappaer også prioriterer mye tid sammen med barna». Min frykt er at hvis fedrekvoten fjernes, vil det motsatte skje. Fedrene vil jobbe både fulle dager og overtid. Arbeidsgiver vil være lite villig til å la fedrene ta ut pappaperm.

Familien har allerede frihet til å velge. Mødre har fremdeles mulighet til å være hjemme lenger. Vi kan velge å ta permisjonsukene som er til fordeling mellom mor og far, og la far få de 14 ukene han får gjennom fedrekvoten. Jeg tror mange mødre har godt av, og trenger, en fordeling av permisjonstiden for å la far slippe til.Det viktigste er ikke at familiene har frihet til å velge. Det viktigste er at barna får den omsorgen de trenger. Om dette kommer fra mor, far, søsken, besteforeldre, tante, onkel eller naboer, har mindre betydning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.