Får fengselsstraff for virtuelle forbrytelser

Stadig flere nettkrangler i retten.

(Dagbladet.no): Stadig flere virtuelle krangler og forbrytelser havner i ordentlige domstoler i den virkelige og håndfaste verden.

To ulike saker, som omhandler nettopp dette, har preget teknologinyhetene den siste tiden.

Ble truet med kniv

En nederlandsk gutt ble tidligere denne uka dømt for å ha stjålet en rekke virtuelle eiendeler fra en medborger i det populære nettspillet «RuneScape», skriver PC World.

Den 16 år gamle gutten gikk fysisk til angrep på en 13 år gammel medspiller.

Den langt mindre gutten ble tvunget til å logge seg inn på RuneScape og overføre alle de oppsparte verdisakene til 16-åringen.

Offeret hevder at han ble sparket, slått og truet med kniv, før han overga sin påloggingsinformasjon. Angrepet ble politianmeldt.

Ble dømt

HVOR MYE ER EN VIRTUELL GJENSTAND VERDT? Og teller virtuell vold? Slike problemstillinger kan i framtida avgjøres i ordentlige rettsaker. (For ordens skyld, avataren på bildet har ingenting med personene omtalt i artikkelen å gjøre.) Illustrasjon: LINDEN LAB
HVOR MYE ER EN VIRTUELL GJENSTAND VERDT? Og teller virtuell vold? Slike problemstillinger kan i framtida avgjøres i ordentlige rettsaker. (For ordens skyld, avataren på bildet har ingenting med personene omtalt i artikkelen å gjøre.) Illustrasjon: LINDEN LAB Vis mer

Det spesielle her er at rettsaken tok for seg bare tyveriet av de virtuelle eiendelene, en amulett og en maske.

Dommeren gjorde det klart at den nederlandske straffeloven gjaldt også på nettet, og tyveriet skulle behandles akkurat som om det skulle være to håndfaste objekter.

- Alt tyder på at disse gjenstandene ble stjålet, fordi de tilhørte offeret helt til angrepet. Etter det var de i den tiltaltes varetekt, sto det blant annet å lese i dommen.

- Gjenstandene trenger ikke å være materielle for at loven skal kunne betrakte dem som stjålet, utdypet dommeren.

Tyveriet ble ansett som såpass alvorlig at 16-åringen ble dømt til, og kunne velge mellom, fengsel i 80 dager eller 160 timers samfunnsstraff.

Nettbrudd

En annen sak som har fanget verdens oppmerksomhet, er den 43 år gamle japanske kvinnen tok livet av sin virtuelle ektemann, etter at han plutselig avsluttet deres nettromanse, ifølge MSNBC.com.

Pianolæreren var gift med en 33 år gammel kontorfunksjonær i nettspillet «MapleStory», en virtuell verden som er svært populært i Kina og Japan og har mange likhetstrekk med «Second Life».

Får fengselsstraff for virtuelle forbrytelser

«MapleStory» har flere enn 50 millioner registrerte brukere i Asia.

Kvinnen taklet dårlig å bli dumpet av sin nettmann. Noe hun oppdaget da han brått endte sivilstatusen for sin virtuelle personlighet, en såkalt avatar.

- Jeg var plutselig skilt, uten noe forvarsel. Det gjorde meg veldig sint, forklarte kvinnen i avhørene.

Som hevn brukte hun påloggingsopplysningene hun tidligere hadde fått av sin nettmake, og rett og slett slettet hans nettprofil.

Nettgambling for retten

Mannen valgte å politianmelde det virtuelle drapet, da han oppdaget hva som hadde skjedd.

Kvinnen avviser at hun planla å skade mannen også i den virkelige verden.

Det er i det hele tatt usikkert om paret noen gang hadde møttes utenom «MapleStory», siden de bor mer enn 100 mil fra hverandre.

Politiet jobber nå med å etterforske saken.

Det har foreløpig ikke blitt tatt ut noen siktelse. Kvinnen risikerer en saftig bot og opptil fem års fengselsstraff for datainnbrudd.

Også tidligere har rettsapparatet fått bryne seg på internett-relaterte saker.

Men disse har i stor grad dreid seg om økonomiske og prinsipielle temaer, for eksempel presisering av nasjonale regelverk rundt nettgambling og banksikkerhet.