Får filme

Det er langt over et år siden Norsk Film AS presenterte et nytt filmprosjekt. For å ta igjen det tapte setter selskapet nå i gang tre nye filmer.

Thomas Robsahm har lagt sin planlagte Dogme-film «Sjokolade» på hylla for å lage «Det største i verden» for Norsk Film AS - løselig basert på Bjørnstjerne Bjørnsons roman «Fiskerjenten».

Nathilde Overrein Rapp skal lage en film om en 15 år gammel jente som motvillig må flytte fra storbyen til landsbygda, et slags norsk variant av «Fucking Åmål».

Knut Erik Jensen skal lage Nord-Norges svar på «Buena Vista Social Club»; en dokumentar om mannskoret i Berlevåg. Koret består av 25 godt voksne menn, som Jensen skal presentere gjennom tre årstider og til akkompagnement av malmfull mannskorsang og Ishavets brøl og mjau. Filmen skal hete «Heftig og begeistret», og Jensen karakteriserer den som et alternativ til hans tidligere produksjoner.

Fikk jobben selv

Robsahm var klart til å lage sin egen lavbudsjettfilm om en ung jente - da han plutselig leste Siri Senjes manus om en annen ung jente, Petra.

- Det er ikke mange ukene siden. Jeg fikk en bunke manus fra Tom Remlov som jeg skulle uttale meg om som konsulent. Jeg startet klokka ett om natta med «Petra», og klokka tre hadde jeg lest det beste norske filmmanuset noen sinne. Det er mye bedre enn det jeg har laget til «Sjokolade», sier Robsahm.

Han svelget i seg alle sine ord om hvor bra det er å lage film for få penger, og skrev begeistret til Remlov om hvordan han misunte den regissøren som skulle få lage dette kostymedramaet fra forrige århundre til 30 millioner kroner. Like etter fikk Robsahm jobben selv.

Lettlivet jente

«Det største i verden» handler om en lettlivet fiskerjente fra Nordvestlandet som må flykte hjemmefra etter å ha forlovet seg med tre av byens mest attraktive menn. Nathilde Overrein Rapps første spillefilm har ennå ingen tittel, men er basert på Anne B. Ragdes ungdomsroman «På kloss hold».

Resultatet blir å se til jul neste år, mens «Heftig og begeistret» og «Det største i verden» kommer i 2001.

NYE FILMER: Knut Erik Jensen, Nathilde Overrein Rapp og Thomas Robsahm har fått ansvar for de tre neste filmene til Norsk Film AS.