Får frie tøyler

Det er en viss Ibsen-aura over koreograf Jo Strømgrens første oppsetning for Den Norske Opera. Stykket «A Dull House - Et guttehjem», vekker øyeblikkelig assosiasjoner til lerkefuglen Noras dukkehjem. Men det får bli med assosiasjonene.

- Tittelen er en base for assosiasjon. Det handler om å eksponere den kollektive guttenaturen fra utsiden. Det er noe evig idiotisk med menn som er samlet. De to kvinnene blir gjort til objekter av de elleve mennene, sier Strømgren.

«Et bra tegn»

Han har fått frie hender til å lage en oppsetning for Operaen, noe han synes er «et bra tegn».

- Jeg har jobbet med klassiske ensembler flere ganger utenfor Norge. Repertoarvalget på Den Norske Opera har i det siste ikke vært så rettet mot det moderne uttrykket, det gjør dette til en utfordring både for meg og danserne, sier Strømgren.

«Under konstruksjon» kunne stått som en advarsel utenfor Den Norske Opera, hvor Jo Strømgren og 13 dansere jobber med stykket som skal ha premiere 6. april. Det er et stykke igjen til Strømgren kan si seg endelig fornøyd med det som skal bli en halvtimes forestilling.

Nervøse dansere

- Det er best å være mest mulig laidback. Men fra før av vet jeg at danserne kan bli ganske nervøse, fordi de tror vi er seint ute i forhold til premieren. Men jeg har alt i hodet, og det finnes en logikk i det ulogiske. Jeg får ideer mens jeg jobber. Men etter premieren forandrer jeg aldri på noe, sier Strømgren, som tidligere i år gjorde sin første teateroppsetning for avgangsklassen på Teaterhøgskolen.

- Det er viktig å veksle, ikke bare jobbe abstrakt med kropp hele tida. Sånn sett er teater mer intellektuelt utfordrende, sier Jo Strømgren.

UNDER KONSTRUKSJON: Jo Strømgren skal framføre «A Dull House - Et guttehjem» i Den Norske Opera.