BRAGENOMINERT: Dag Solstad er blant de nominerte til Brageprisen, i kategorien for skjønnlitteratur. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
BRAGENOMINERT: Dag Solstad er blant de nominerte til Brageprisen, i kategorien for skjønnlitteratur. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIXVis mer

Får han Brageprisen i dag?

Nominasjonslista har sjelden vært så omdiskutert. I dag deles Brageprisen ut.

(Dagbladet:) Hvem får årets Bragepriser? Det får vi vite i ettermiddag, når de fire prisene - for beste skjønnlitterære bok, beste sakprosa, beste barne- og ungdomsbok, og beste faktabok (årets åpne klasse) deles ut på Dansens Hus fra klokka 17.00.

De skjønnlitterære nominasjonene har vært spesielt omdiskuterte i år. Av de fire bøkene som er nominert, er hele tre diktsamlinger, i tillegg til Dag Solstads roman «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896».

Følg med på db.no/bok fra klokka 17.00, for å se hvem som vinner de ulike prisene.

Kritikerslakt
Solstads roman har blitt slaktet av flere kritikere, som har stilt spørsmål om boka kan kalles en roman i det hele tatt. Den tar for seg Solstads slekt gjennom 300 år. Men i motsetning til de andre forfattere av historiske romaner, holder han seg strengt til fakta. Solstad skriver selv i boka at han forsøker «å la være å dikte», samtidig som han kritiserer kolleger som bruker unødvendige episke elementer i sine bøker.

Resultatet har blitt en ubegripelig kjedelig bok, ifølge Dagbladets anmelder Olav Løkken Reisop, som sammenlignet den med bygdebøker. Solstad svarte i et intervju med Aftenposten, der han ba kritikere som ikke så at boka var en roman, om å «ta seg et kurs på universitetet».

«Et hån»
Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet, har tatt til orde mot nominasjonen.

«At juryen så åpenlyst tar parti for Solstads latterlige angrep på verdenslitteraturen, er i sannhet oppsiktsvekkende. Det kan ikke tolkes som annet enn et knefall for en litterær halvgud som er belastet med altfor mye panegyrikk allerede. De siterer til og med Solstads eget slagord: «Å dikte betyr å la være å dikte». Dermed blir Brageprisen en hån mot en hel generasjon av hardt arbeidende norske forfattere, for å si det slik»
, skrev han i en kommentarartikkel, der han pekte på de vidt forskjellige nominasjonslistene til Brageprisen og Bokhandlerprisen, som deles ut om en uke.

Der Solstads bok er den eneste romanen som er nominert til Brageprisen, består nominasjonslista til Bokhandlerprisen utelukkende av romaner.

Se alle de nominerte bøkene, i de fire ulike kategoriene, i faktaboksen til høyre.

Les også:

Dagblad-journalist nominert til Brageprisen for bok om moras selvmord.

Brukte seks-sju år på bragenominert tegneserie