Anmeldelse: «Fenris» på Viaplay

Får herje fritt

Ulven får lov til å herje fritt. Enn så lenge.

Får herje fritt
Publisert

For dem som ikke kjenner myten om Fenrisulven, kan den kort oppsummeres som en skremmende ulveskikkelse i norrøn mytologi. Nå har ikke den nye serien «Fenris» noe som helst med overtro å gjøre, men det er tydelig at tittelen spiller på noe som ikke kan stoles helt på.

Og det er nettopp dette Viaplays nye krimserie handler om. Skal man fortsette å beskytte den truede ulvebestanden hvis det går på bekostning av et menneskeliv? Det er faktisk ingen i Norge som er tatt av ulv på over tohundre år, men med denne serien settes ulvedebatten på spissen.

Fenris

SPENNING

Beskrivelse: Regi: Simen Alsvik
Kanal: Viaplay
Orginaltittel: Skuespillere: Ida Elise Broch, Magnus Krepper, Cengiz Al, Helena Ødven, Jan Gunnar Røise, Viljar Knutsen Bjaadal, Ingjerd Egeberg og John Emil Jørgensrud

Se alle anmeldelser

Alenemoren Emma (Ida Elise Broch) jobber som biolog i Statens Naturoppsyn, og har i likhet med far og forsker Marius (Magnus Krepper) ulv som hovedfelt. Marius er en omdiskutert ulveforsker bosatt i ei bygd langs svenskegrensa, og forholdet til Emma er heller ikke stødig. Via korte tilbakeblikk ser vi at barndommen til Emma var alt annet enn stabil.

Statens Naturoppsyn får beskjed om at Marius har sluttet å føre rapporter om ulvebestanden i bygda. Sammen med sønnen Leo må Emma motvillig kjøre til bygda for å se om det står bra til med faren. Samtidig forsvinner tenåringen Daniel, og ryktene om at det er selveste ulven som har tatt ham, begynner å svirre. Daniel er ulvefanatiker og pleiet god kontakt med Marius.

Og da blir spørsmålet: Er det så trygt å la rovdyr luske rundt i utkanten av bygda? Eller er det noen andre som står bak forsvinningen til Daniel, slik Emma hevder.

Genialt

Ulvedebatten vekker sterke følelser. Både hos dem som aldri har sett ulven, og bygde-Norge som kan få den tett på. Det er nesten litt som innvandrer-debatten: Det skal bare ett individ til for å ødelegge for alle mann. Det er derfor genialt av serieskaper Simen Alsvik å utnytte dette som en rammehistorie. Ved å blande inn temaer knyttet til fraflytting, bygde-opportunisme og idealisme, skaper han en blanding som skildrer lille Norge på en troverdig måte.

Men «Fenris» minner på mange måter også om andre norske krimserier, i den forstand at det tar tid før spenningen tar fatt i en. Mye skal forklares, det er mange mennesker å bli kjent med, og det skal handle om dårlig samvittighet.

Irritasjonsmomenter

Spesielt de to første episodene oppleves i overkant seige. Overforklarende dialog havner på lista over irritasjonsmomenter. Samtalene er gjerne tungt belærende, og det blir litt for tydelig hvilken side serieskaperen står på i ulvedebatten. Krimgåten havner fort i bakgrunnen. De ulike trådene som skal kaste mistanke mot det store persongalleriet, oppleves som famling. Det er vanskelig å finne noe annet motiv enn at det må være ulven som har tatt Daniel. Kanskje ville det hjulpet å benytte seg av en ekte krimforfatter eller to i skriverommet?

«Fenris» er ikke nervepirrende, men har likevel en nerve, godt drevet av stødige skuespillere. Den kyniske journalisten Naim (Cengiz Al), kaster mistanke mot både ulven og Marius, men viser også en sympatisk side når han tråkker feil. Borte er også det sjarmerende gliset til Broch fra «Hjem til jul». Med denne rollen viser hun hvilken allsidig skuespiller hun er, og det er vanskelig å tenke seg en rolle hun ikke kunne tatt fatt på.

«Fenris» er et høyaktuelt samtidsdrama som spiller på våre fordommer og frykt. Den fungerer best når den holder seg til dramaet, og oppleves ikke som det redselskabinettet som er blitt solgt inn.

Så spørs det fortsatt om ulven skal få lov til å vandre fritt, eller om den skal felles. Etter å ha sett denne serien, kan man slå fast at siste ord i saken, fortsatt ikke er sagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer