Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Hunters»

Får Holocaust-kritikk

Kaller storserien «en tåpelig og farlig karikatur».

ØYE FOR ØYE: Al Pacino og hans nazijegere er på gammeltestamentlig hevntokt i Amazon-serien «Hunters». Video: Amazon Prime Vis mer

21. februar hadde «Hunters» premiere på strømmetjenesten Amazon Prime. I serien spiller skuespiller Al Pacino (79) en aldrende «jeger» som jakter på nazister som har gått under jorda i 1970-tallets USA.

Nå får serien kritikk for sin framstilling av holocaust fra flere organisasjoner. Dette melder blant annet BBC.

Amazon kritiseres også for salg av antisemittisk litteratur i sine nettbutikker.

Det er seriens fiksjonalisering av massedrapene under holocaust som vekker reaksjoner. I en scene tvinges blant annet fanger i konsentrasjonsleiren Auschwitz til å drepe hverandre mens nazistene bruker dem som brikker i et slag sjakk, skriver BBC.

- Farlig karikatur

Det offisielle Auschwitz-Birkenau-museet er blant dem som reagerer.

- Auschwitz var fullt av grusom smerte og lidelse, dokumentert av dem som overlevde. Å finne opp et falsk «menneskesjakkspill» for en serie er ikke bare en tåpelig og farlig karikatur. Det ønsker også framtidige holocaust-benektere velkommen. Vi hedrer ofrene ved å ivareta fakta, skriver de på Twitter.

Mer enn 1,1 million mennesker, de fleste av dem jøder, mistet livet i den polske konsentrasjonsleiren.

«Hunters»-produsent David Weil svarer at Amazon er åpne for tilbakemeldingene. Han understreker at serien aldri har gitt seg ut for å være dokumentarisk, selv om den er inspirert av virkelige hendelser.

Ifølge ham valgte Amazon å fiksjonalisere grusomhetene i konsentrasjonsleiren nettopp for å unngå å feilrepresentere overgrep begått mot ekte mennesker.

- Nazistene utøvde omfattende og ekstrem sadisme og tortur mot sine ofre, også gjennom slike «spill». Jeg ønsket ikke å framstille de spesifikke, reelle overgrepene, sier han i en lengre uttalelse, gjengitt av blant annet Variety.

Får bokkritikk

Amazon møter også motstand fra veldedighetsstiftelsen Holocaust Educational Trust. I et åpent brev ber de nettgiganten avvikle salget av bøkene til Julius Streicher.

Streicher var et framtredende medlem av det tyske nazipartiet, og ble dømt for krigsforbrytelser og hengt etter Nürnbergprosessen. Han forfattet flere antisemittiske barnebøker, som kan kjøpes på Amazon. Dette skriver The Guardian.

- Når du profitterer på salget av avskyelig antisemittisk nazipropaganda, publisert uten kritiske kommentarer eller kontekst, må du huske at de ordene førte til både Holocaust og mange andre hatforbrytelser, skriver Auschwitz-museet på Twitter, og legger ved brevet.

Trakk julekuler

Amazon svarer på kritikken overfor The Guardian.

- Som bokselger er vi svært bevisst på litterær sensur opp gjennom historien, og det tar vi ikke lett på. Vi har tro på at å gi tilgang på det skrevne ord er viktig. Det inkluderer bøker noen vil finne støtende, skriver de i en e-post til den britiske avisa.

I desember i fjor trakk Amazon juleprodukter dekorert med bilder av Auschwitz etter kritikk fra museet.

- Det er vanskelig å skjønne hvorfor noen vil henge opp julepynt med bilder fra en konsentrasjonsleir, sa Jonathan Greenblatt fra Anti-Defamation League, en internasjonal organisasjon som jobber mot antisemittisme, til New York Times i desember.

I en e-post til Dagbladet skrev en talsperson for Amazon at «alle selgere må følge våre retningslinjer for salg. De som ikke gjør det vil få konsekvenser, inkludert potensiell fjerning av konto. Produktene det er snakk om her har blitt fjernet».

- Spekulativt

Dagbladets anmelder trillet en firer på terningen for «Hunters», og skrev at serien «hopper fra farseaktig actionkomedie i det ene øyeblikket, til kompromissløse flashbacks fra konsentrasjonsleirene i det neste».

- At det er gjort med overlegg betyr ikke at det ikke kan bli spekulativt, og det er lett å se for seg at den tonale dissonansen når man behandler et så alvorlig tema såpass rølpete – samt det som fort kan oppfattes som en estetisering av holocaust – kan oppleves smakløst, konkluderer han.

Hele Norges coronakart