KOMMENTARER

Får hun ungdom til å diskutere politikk?

Det nye alvoret i ungdomslitteraturen.

POLITISK BUDSKAP? «Hunger Games», her fra den tredje filmen basert på serien, har gjort dystopiske ungdomsromaner til noe av det mest trendy i internajsonal forlagsbransje. Men hvilket budskap serverer bøkene sine lesere? Foto: FILMWEB
POLITISK BUDSKAP? «Hunger Games», her fra den tredje filmen basert på serien, har gjort dystopiske ungdomsromaner til noe av det mest trendy i internajsonal forlagsbransje. Men hvilket budskap serverer bøkene sine lesere? Foto: FILMWEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hva gjør dystopiske romaner som «Hunger Games», «Divergent», «Flukten» og «Dystopia» med sine unge og, om du vil, lett påvirkelige lesere:

Skaper de politisk bevisste og engasjerte samfunnsborgere, som setter demokrati og menneskeverd på dagsorden i skolegårdene? Eller er alle disse bøkene egentlig kapitalistisk høyrepropaganda?

Det nye alvoret i litteraturen var hovedtema under Nordisk Barnebokkonferanse i Stavanger denne uka, der nesten 400 barnebokfolk var samlet. Trenden tilskrives ikke minst de mange dystopiske bøkene i kjølvannet av «Hunger Games»-suksessen.

Ordet «dystopia» ble først brukt av filosofen John Stuart Mill i 1868, om det motsatte av «eutopia» (et godt sted). I litteraturen har det vært brukt om blant annet George Orwells «1984» og Aldous Huxleys «Brave New World», men de siste åra har det kommet mange nye bøker for ungdom i sjangeren.

Plutselig skal alle dikte opp dystre framtidsscenarier, kjennetegnet av vold, urettferdighet og kontrollerende regimer.

- Jeg hadde lyst til å diskutere store spørsmål, og ville prøve ut noen ideer, sa svenske Per Nilsson da han ble intervjuet på scenen om boka «Otopia» (som tittelen tilsier trodde han riktignok han hadde skrevet en utopi, før forlaget klistret på den trendy merkelappen).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.