Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Får ikke bruke sivilarbeidere

JELØYA (Dagbladet): Flere hundre kultur- og forskningsmiljøer i Norge havner i alvorlig trøbbel. Et stortingsvedtak hindrer sivilarbeidere å avtjene verneplikten ved kulturinstitusjoner. For Galleri F15 på Jeløya betyr at arbeidsstokken kuttes med en firedel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om to måneder slutter begge sivilarbeiderne våre. Jeg får ikke erstattet dem selv om det er midt i et budsjettår. Meldinga kom for to uker siden, sier direktør Tor Andreas Gitlesen ved F15.

Resultatet blir dårligere kvalitet og mindre tilgjengelighet for publikum.

Kulturfientlig

Det politiske vedtaket ble fremmet av flertallet i justiskomiteen, dvs Arbeiderpartiet, SV og Kristelig Folkeparti i 1996, og vedtatt i Stortinget samme år. Men først i år har Justisdepartementet bestemt seg for å sette det vedtaket ut i livet.

Vedtaket rammer 300 kultur- og forskningsinstitusjoner og omlag like mange sivilarbeidere.

- Jeg våger den påstand at ingen av oss som blir rammet, har råd til å ansette folk i disse stillingene, sier en fortvilet gallerist.

En sivilarbeider koster 4-6000 kroner i måneden. En vanlig ansatt koster 20|000 til 30|000 kroner per måned. Institusjonene som rammes har stramme budsjetter og er avhengig av sivile tjenestepliktige.

Begrunnelsen fra komiteen er at slikt arbeid ikke er fredsfremmende.

Beklager

Bare 10-15 prosent av de sivile tjesteplikte - ca 300 - har direkte fredsrealtert arbeid.

Administrasjonssjef Egon Hein Jensen på Dillingøy i Østfold beklager at han ikke lenger kan sende sivilarbeidere til Galleri F15.

- Jeg kan ikke se hva som er mer fredsrelevant med eldreomsorg enn kulturarbeid. Men jeg må bare følge opp pålegget fra Justisdepartementet, sier Jensen som våger seg på litt sivil ulydighet:

Han skjermer nemlig museene.

Sjefen ved Hustad Leir ved Molde, Arne Engelsen, sender i løpet av kort tid brev til ca 100 institusjoner som blir rammet i hans distrikt.