Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuespillerforbundet tapte saken mot Det Norske Teatret

Får ikke fri på søndager

Skuespillerforbundet tapte saken mot Det Norske Teatret. Arbeidsretten vil ikke stoppe søndagsjobbing.

ANSATT VED TEATRET: Ane Dahl Torp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANSATT VED TEATRET: Ane Dahl Torp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skuespillerforbundet trakk Det Norske Teatret for retten, fordi teatret har innført søndag som fast spilledag. De mener søndagsjobbingen er i strid med tariffavtalen.

Profilerte skuespillere har gått ut med klar støtte til forbundet. Per Christian Ellefsen kalte det «et veldig inngrep», og Helge Jordal sa at å innføre søndagsforestillinger er å gå over en grense.

Siden 1967 har skuespillere ved de faste teatrene hatt fri hver søndag. Det er det slutt på nå hos Det Norske Teatret, som har skuespillere som Frank Kjosås, Agnes Kittelsen og Ane Dahl Torp blant de ansatte.

For dommen fra Arbeidsretten er klar. Skuespillerforbundet vant ikke fram med sine krav. Flertallet i Arbeidsretten påpeker at søndagsforestillinger har blitt brukt i begrenset omfang og uten at det gripes inn i kjernen av retten til fri på søndager.

- Vi er glade

I dommen står det blant annet: Flertallet legger derfor til grunn at Det norske teatrets praksis med forestillinger på søndager i 2016 ikke var i strid med punkt 3.1.6. Overenskomsten gir skuespilleren et ubetinget krav på en prøve- og spillefri dag, og et krav på at dette fortrinnsvis skal være søndag. Teatrene har tariffmessig adgang til å legge søndagsforestillinger inn i spilleplanen. Tariffpartene har ikke presisert hva som menes med «fortrinnsvis», og grensen må fastsettes på skjønnsmessig grunnlag.»

- Vi er glade for at Arbeidsretten har gitt oss medhold i at vi fortsatt kan tilby publikummet vårt forestillinger på søndager, sier teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret.

Han understreker at dette ikke har vært en konflikt internt på Det Norske Teatret, men er en sak som er reist av Skuespillerforbundet sentralt.

- Teatrene er så ulike at det beste er at ordningene avtales lokalt, mener han.

- Ikke ekstra belastning

– Vi tar Arbeidsrettens dom til etterretning. Nå starter arbeidet med å nærlese dommen. Det rettssaken tydelig har vist, er at dagens formulering i den sentrale tariffavtalen ikke gir en tilstrekkelig klar avgrensning av omfanget, eller under hvilke betingelser, det kan spilles på søndager, sier forbundsleder i Skuespillerforbundet Knut Alfsen.

I retten arbumenterte Ulfsby for at søndagsjobbingen ikke medfører en ekstra belastning.

- Det er en misforståelse. Etter at vi la om driften har våre skuespillere betydelig mer fri enn skuespillere ved andre teatre. Det er snakk om tre søndager i snitt i året. Det Norske Teatret må være tilgjengelig når publikum har fri, sa Ulfsby.

Han avviste at ledelsen har overkjørt skuespillerne.

- Glade skuespillere er særdeles viktig for meg, og de har svært gode vilkår og fleksibilitet hos oss. Vi er for eksempel rause på permisjoner til filminnspillinger, noe vi gir veldig ofte.

Dissens i retten

Mindretallet ga Norsk Skuespillerforbund medhold i alle påstandspunkter. Ulfsby tar til etterretning at dommen er avsagt med dissens.

- Det er ikke uvanlig i slike saker. Men uten at jeg har satt meg inn i alle detaljer, oppfatter jeg det som en klar og grundig dom.

Alfsen mener dommen etterlater flere uavklarte spørsmål, blant annet hvor mange søndager og hvilke årsaker som kan aksepteres for å spille på søndager, samt spørsmål om økonomisk kompensasjon og utvidet fritid.

- Disse problemstillingene kommer Norsk Skuespillerforbund til å ta opp i neste hovedoppgjør med Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO)/Arbeidsgiverforeningen Spekter, sier han.

Avgjørelsen til Arbeidsretten kan også få betydning for en rekke skuespillere ved andre teaterinstitusjoner i Norge.