Skuespillerforbundet tapte saken mot Det Norske Teatret

Får ikke fri på søndager

Skuespillerforbundet tapte saken mot Det Norske Teatret. Arbeidsretten vil ikke stoppe søndagsjobbing.

ANSATT VED TEATRET: Ane Dahl Torp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANSATT VED TEATRET: Ane Dahl Torp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skuespillerforbundet trakk Det Norske Teatret for retten, fordi teatret har innført søndag som fast spilledag. De mener søndagsjobbingen er i strid med tariffavtalen.

Profilerte skuespillere har gått ut med klar støtte til forbundet. Per Christian Ellefsen kalte det «et veldig inngrep», og Helge Jordal sa at å innføre søndagsforestillinger er å gå over en grense.

Siden 1967 har skuespillere ved de faste teatrene hatt fri hver søndag. Det er det slutt på nå hos Det Norske Teatret, som har skuespillere som Frank Kjosås, Agnes Kittelsen og Ane Dahl Torp blant de ansatte.

For dommen fra Arbeidsretten er klar. Skuespillerforbundet vant ikke fram med sine krav. Flertallet i Arbeidsretten påpeker at søndagsforestillinger har blitt brukt i begrenset omfang og uten at det gripes inn i kjernen av retten til fri på søndager.

- Vi er glade

I dommen står det blant annet: Flertallet legger derfor til grunn at Det norske teatrets praksis med forestillinger på søndager i 2016 ikke var i strid med punkt 3.1.6. Overenskomsten gir skuespilleren et ubetinget krav på en prøve- og spillefri dag, og et krav på at dette fortrinnsvis skal være søndag. Teatrene har tariffmessig adgang til å legge søndagsforestillinger inn i spilleplanen. Tariffpartene har ikke presisert hva som menes med «fortrinnsvis», og grensen må fastsettes på skjønnsmessig grunnlag.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer