Får ikke homo-protestere på operataket

Føler seg sabotert av Fritt Ord.

SKAL HOLDE TALE: Kim Friele (74) var blant dem som ville holde tale utenfor inngangen til Operaen, når Nina Karin Monsen mottar Fritt Ord-prisen til neste uke. Nå må arrangementet flyttes. FOTO: ESPEN RØST
SKAL HOLDE TALE: Kim Friele (74) var blant dem som ville holde tale utenfor inngangen til Operaen, når Nina Karin Monsen mottar Fritt Ord-prisen til neste uke. Nå må arrangementet flyttes. FOTO: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Neste tirsdag tildeles omdiskuterte Nina Karin Monsen Fritt Ord-prisen i Den norske opera, og i den forbindelse ønsket Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) å markere sin motstand mot tildelingen i form av en demonstrasjon.

Nå setter operaen foten ned for markeringen. LLH mistenker at det er Fritt Ord som har stukket kjepper i hjulene.

- Vi har sagt nei til en demonstrasjon denne dagen fordi Fritt Ord har leid operaen, både inne og ute. Taket er opptatt, rett og slett, sier informasjonssjef Sverre Gunnar Haga til Dagbladet.no.

- Svært problematisk
Men at det ikke er plass for en fredelig markering får ikke LLH-leder Karen Pinholt til å henge på greip. Hun hevder Operaen tidligere har gitt positive signaler i forhold til en demonstrasjon.

Pinholt viser også til at Francis Sejersted i Fritt Ord uttalte til avisa Dagen Magazinet at de hadde tatt «visse forholdsregler» for å sikre at demonstrasjonen skulle foregå i ordnede former.

- Du tror altså at Fritt Ord nå har reservert taket for å sabotere for demonstrasjonen?

- Jeg synes det virker fryktelig rart hvis de har gått til det skritt å sørge for at vi ikke kan stå utenfor Operaen slik vi hadde håpet på. Det gjør meg overrasket.

- Operataket er også et offentlig rom. Greit nok om det foregår noe på taket som gjør det ubeleilig at vi er der, men jeg synes det er svært problematisk og spesielt om stiftelsen Fritt Ord nå stenger av taket for å stoppe vår markering, sier Pinholt.

Ingen dramatikk
Ifølge Sverre Gunnar Haga ved Operaen trenger imidlertid Fritt Ord taket til en mottakelse - slik det også var ved fjorårets utdeling.

OMDISKUTERT VINNER: Filosof og forfatter Nina Karin Monsen.
OMDISKUTERT VINNER: Filosof og forfatter Nina Karin Monsen. Vis mer

- Det har hele tiden vært meningen at Fritt Ord også skulle leie taket. Det har ikke skjedd plutselig, og det er ingen dramatikk i dette, sier Haga.

LLH vurderer nå steder i nærheten av operaen der de kan ha sin markering. Pinholt forteller at de bevisst ikke bruker ordet «demonstrasjon» selv, og at markeringen er ment å skulle bli en hyllest til kjærligheten. Kim Friele (74) skal holde tale.

Haga vil ikke kommentere alternative plasseringer for demonstrasjonen før en formell forespørsel foreligger fra LLH.

- Vi har flere hensyn å ta, blant annet for å sikre adkomsten til publikum og gjester.

LLH har for øvrig søkt pengestøtte fra Fritt Ord for å få finansiert sitt arrangement.


Dagbladet.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med Fritt Ords Francis Sejersted.

LLH-LEDER: Karin Pinholt.
LLH-LEDER: Karin Pinholt. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer