Får ikke lage TV

Arne Halvorsen, som er NRKs frilanskorrespondent i Latin-Amerika, har møtt FARC-geriljaen i jungelen i det krigsherjede Colombia. Men den unike reportasjen får du bare høre på radio - ikke se på fjernsyn.

- Jeg mener at dette første internasjonale toppmøtet, hvor det fokuseres på fred og Colombias narkotikadyrking som er et globalt problem, burde være stoff for hele NRKs nyhetsredaksjon, og ikke bare for radioen, sier Arne Halvorsen til Dagbladet.

Historisk

Arne Halvorsen har nettopp kommet tilbake til sin base i Rio de Janeiro fra den geriljakontrollerte jungelen i Colombia. I det borgerkrigsherjede Colombia har han som den eneste nordiske journalisten dekket den historisk konferansen mellom FARC, regjeringen og diplomater fra 21 land og FN - i Los Pozos, hovedkvarteret til geriljaen. Og for oss nordmenn er møtet høyst interessant, siden Norge har hjulpet til med organiseringen, og fordi FNs fredsmekler i Colombia, Jan Egeland, er en av bakmennene.

- Lyd er så absolutt bra, men dette hadde jo helt åpenbart egnet seg svært bra for tv, bekrefter Arne Halvorsen overfor Dagbladet. Han vil ikke kommentere hvorfor han ikke kan gi NRKs lisensbetalere fjernsynsreportasjer fra Latin-Amerika, som de siste fire årene har vært det «glemte kontinent» også for NRK.

Maktkamp

Flere i NRK hevder at frilanseren blir nærmest boikottet av fjernsynet siden han ikke er fast ansatt - og fordi det er maktkamp og dårlig kommunikasjon mellom radio og fjernsyn. NRK-frilanseren blir beskrevet som et offer for striden i den stadig omorganiserte Distrikts- og nyhetsdivisjonen (NYDI) i NRK.

Dyrere

- Det er naturlig at vi prøver ut radio først. Det er dessuten mye dyrere å lage fjernsyn, svarer NRKs utenrikssjef Øystein Heggen og legger til: - Men jeg ser at saken med FARC-geriljaen i jungelen hadde vært godt fjernsyn.

Heggen hevder at det ikke har vært konflikt om Halvorsen som frilanskorrespondent internt i utenriksavdelingen, og kan love at det også blir fjernsyn fra Latin-Amerika etter hvert.

- Både Halvorsen og våre kompetente reportere her hjemme vil lage fjernsyn fra Latin-Amerika etter hvert.

VIL PÅ TV: I dag sender NRK-frilanseren Arne Halvorsen i Rio de Janeiro en større radioreportasje i programmet «Verden på lørdag» fra hans besøk i Colombias jungel. Der besøkte han FARC-geriljaen sammen med den norske fredsmekleren Jan Egeland.