FLYDRAMA: Etter avslag fra Norsk filminstitutt, mangler regissør Anette Sjursen flere millioner kroner til spesialeffektene av flyet i luften og av brennende flymotorer. Uten dem blir ikke «Pax», med Kristoffer Joner i en av rollene, ferdig. Foto: NIKLAS MAUPOIX
FLYDRAMA: Etter avslag fra Norsk filminstitutt, mangler regissør Anette Sjursen flere millioner kroner til spesialeffektene av flyet i luften og av brennende flymotorer. Uten dem blir ikke «Pax», med Kristoffer Joner i en av rollene, ferdig. Foto: NIKLAS MAUPOIXVis mer

Får ikke penger til å lage eksplosjoner i flyet

Kritisk for norsk flykatastrofefilm.

||| Med navn som Kristoffer Joner, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp, Samuel Fröler og Tomas von Brömssen på rollelista mønstrer «Pax» et solid skandinavisk stjernelag.

I mars 2007 fikk actiondramaet om syv flypassasjerer, som møtes under dramatiske omstendigheter, over ni millioner kr i støtte fra Norsk Filminstitutt (NFI). Tre år seinere er filmen fortsatt ikke ferdig.

Mens innspillingen var i boks for snart to år siden, er premieren seinere blitt utsatt flere ganger. I fjor høst søkte produksjonsselskapet Paradox om tilleggsstøtte fra NFI for å fullføre filmen.

I en purring til NFI skrev selskapets advokat nylig: «Produksjonen av Pax er på et kritisk tidspunkt og avklaring av søknaden haster».

— Hva legger dere her i «kritisk», produsent Finn Gjerdrum?

— Vi vil gjøre ferdig filmen, og da er det jo kritisk at disse pengene kommer på plass.

Får ikke mer filmstøtteForeløpig må Paradox se langt etter pengene. For nå har de fått avslag på søknaden sin, bekrefter avdelingsdirektør Ivar Køhn i NFI.

—De kan selvsagt klage på avslaget, men prinsipielt sett er det uhyre sjeldent at vi går inn med ekstra penger i prosjekter som er kommet så langt inn i postproduksjonen som det «Pax» er, sier han.

Produsent Gjerdrum vil ikke spekulere i om selskapet kan gjøre ferdig filmen uten NFI-støtten.

— Er det aktuelt å vise filmen uten postproduksjonen disse pengene skal finansiere?

— I så fall må det andre løsninger til. Det er ikke sikkert filmen blir ferdig slik den er tenkt.

Gjerdrum vil ikke si hvor mye penger selskapet har søkt om. Han sier også at «Pax», som opprinnelig skulle hatt premiere i februar i fjor og så ble utsatt til februar i år, nå ikke har noen fastsatt premieredato.

Krever spesialeffekterI «Pax» oppstår dramatikken idet den ene motoren på passasjerflyet eksploderer. Det er animasjonen av disse eksplosjonsscenene og av flyet i lufta filmskaperne nå trenger penger til, forteller regissør Anette Sjursen.

— Dette har vist seg å bli mye dyrere enn vi i utgangspunktet regnet med, sier hun.

Hun understreker at disse spesialeffektene er enormt viktige for filmen.

— Dette er Nordens første flykatastrofefilm, der dramaet ligger i å sveve mellom himmel og jord. I ei tid da norsk film skal heve seg kan vi ikke være knuslete. Jeg kommer til å kreve at disse spesialeffektene er på plass før vi har premiere, fordi resten av filmen holder en slik kvalitet at den fortjener det.

Regissør Sjursen har også skrevet filmmanuset. Da filmen ble utsatt, fikk hun tid til å skrive en roman basert på dette. Romanen er akkurat blitt sluppet.

— Med romanen kan vi bygge forventninger til filmen. Som en markedsføringsstrategi har utsettelsen slik sett vært en gavepakke, mener hun.

— Produsentenes ansvarAvdelingsdirektør Ivar Køhn i NFI ser det problematiske i at en film som instituttet har støttet med flere millioner nå risikerer å ende opp som ufullstendig fordi NFI ikke vil gå inn med mer penger.

—Men det er produsentenes ansvar at finansieringen er tilstrekkelig og at prosjektene deres gjennomføres slik de har tenkt. Hvis ikke kunne veldig mange kommet til oss i ettertid og bedt om mer penger, sier han.

Regissør Sjursen mener NFI likevel nå bør gripe sjansen.

— NFI har her en anledning til å vise at norsk film kan hevde seg internasjonalt også med denne typen scener. Mer penger til «Pax» vil være en investering i norsk films framtid, sier hun.