Får ikke spille på Rockefeller etter homohets

Reggaeartisten Sizzla synger om å drepe og brenne homofile.

FLYTTET:  Den kontroversielle reggaeartisten Sizzla får ikke spille på Rockefeller torsdag. Bildet er tatt under en konsert i New York i 2003. Foto: Brad Barket / AP / Scanpix
FLYTTET: Den kontroversielle reggaeartisten Sizzla får ikke spille på Rockefeller torsdag. Bildet er tatt under en konsert i New York i 2003. Foto: Brad Barket / AP / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Reggeastjernen Sizzla Kalonji (35) har vagt oppsikt med sine låter der han synger om å drepe og brenne homofile.

Blant aksjonistene var reaksjonene derfor sterke da det ble klart at artisten fra Jamaica skal spille 18 konserter i Europa, blant annet på Rockefeller torsdag.

Etter store protester fra aktivister som kjemper for homofiles rettigheter ble det i dag kjent at den planlagte Rockefeller-konserten med kontroversielle Sizzla & The Firehouse Crew har blitt flyttet til Rhythm Club.

Skyldes kontraktbrudd «Årsaken er opplysninger om at artisten nå nylig har brutt med The Reggae Compassionate Act. I denne erklæring tok Sizzla og flere artister avstand fra diskriminering, bl.a. av homofili.», skriver Rockefeller på sine nettsider.

Daglig leder ved Rockefeller, Roald Guldbrandsen, ønsker ikke å kommentere årsaken for at konserten er flyttet utover det.

I den uformelle kontrakten, som Sizzla signerte i 2007, heter det blant annet at reggaeartistene skal bidra til å «opprettholde alle individers rettigheter til å leve uten frykt for hat og vold på grunn av deres religion, seksuelle legning, rase, etnisitet eller kjønn.»

Erklæringen bygger på en visjon om blant annet likestilling, rettferdighet, toleranse og forståelse.

- Veldig leit Konsertarrangør Joshua Chuku King i African Cultural Association synes det er leit at konserten skal avholdes i et annet lokale enn det som var planlagt.

- Jeg har jobbet lenge med denne konserten, dette er veldig leit for meg. Men jeg vil ikke lage bråk, jeg vil at alle skal være fornøyde og ha det gøy. Jeg tenker langsiktig, og vil løse dette på den beste måten. Det tror jeg vi har gjort nå, sier King til Dagbladet.

Han forteller at han har mottatt flere brev, eposter og telefoner fra folk som mener at konserten burde bli avlyst.

King garanterer likevel at konserten vil bli avholdt, men bedyrer at Sizzla ikke vil framføre låter med støtende innhold.

- Jeg har vært i kontakt med agenten hans og informert ham om at dersom han synger de låtene, vil han bli anmeldt. Sizzla har lært sin lekse, og lover at dette skal gå bra.

Facebook-aksjonerte Bård Nylund, leder av Landsforeningen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LLH), er blant dem som har krevd at konserten skal avlyses, blant annet gjennom Facebook-aksjonen «Stopp konserten med homohateren Sizzla på Rockefeller nå.»

- Vårt utgangspunkt er at vi ikke ønsker artister av denne typen, vi ønsker ikke at Sizzla med sine uttalelser skal stå på scenen i Norge. Jeg er glad for Rockefellers vurdering, og for at de har valgt å ikke avholde konserten, sier Nylund og legger til:

- Vi vil ikke drive sensur eller begrense yttringsfriheten, men et sted går grensa.

- Vil anmelde Til tross for at konserten er flyttet og konsertarrangør King på vegne av Sizzla lover at all hets vil utebli fra konserten, er Nylund fortsatt kritisk.

- Sizzla har en lang historie som viser at han ikke holder det han lover. Han har flere ganger kommet med hatefulle ytringer av den typen som er forbudt ifølge norsk lovverk.

Videre sier Nylund at dersom Sizzla skulle komme med ytringer av denne typen under konserten torsdag, vil konsertarrangøren ifølge norsk lov være medskyldig.

- Vi vil gjøre det vi kan for å prøve ut den delen av loven, og skal passe på å dokumentere det dersom det skjer. Kommer Sizzla med slike ytringer, vil vi politianmelde arrangøren.

Det er ikke første gang Sizzla på sin europaturné møter motstand. Dagbladet har tidligere skrevet at reggaeartistens planlagt konsert i Stockholm onsdag er avlyst

KRITISK:: LLH-leder Bård Nylund er fornøyd med at Rockefeller ikke ønsker reggaeartisten Sizzla velkommen lenger, men er kritisk til at konserten likevel finner sted, nå på Rhythm Club i Kirkegata. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK:: LLH-leder Bård Nylund er fornøyd med at Rockefeller ikke ønsker reggaeartisten Sizzla velkommen lenger, men er kritisk til at konserten likevel finner sted, nå på Rhythm Club i Kirkegata. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer