Får ikke trykke ny Hemingway

Slekta stanser den nyoppdagede novellen der helten dreper oksen med hendene.

Ernest Hemingway var midt i 20-årene da han i 1924 skrev «My Life in the Bull Ring With Donald Ogden Stewart» - en humoristisk novelle full av blod, gørr og overdrevne macho-dåder. Det var sønnen til Donald Ogden Stewart som nylig oppdaget den ukjente fortellinga som han gjerne ville spre til Hemingway-fans og -forskere over hele verden.

Intet mesterverk

Hemingways familie har siste ord angående utgivelser, og de har nå satt foten ned for novellen som ikke kan sies å være noe mesterverk.

- Den er en typisk parodi av det slaget Hemingway skrev i Paris på den tida. Det er ikke stor litteratur. Han var fortsatt et år unna å skrive «Og solen går sin gang», sier professor og Hemingway-ekspert J. Gerald Kennedy til nyhetsbyrået AP.

Sendte manus til kompisen

Han har fått lese novellen med hemingwayske ingredienser som oksefekting, heltemot og lek med døden. Hovedpersonen personifiserer det som senere skulle bli selveste Hemingway-myten - helten med hår på brystet. Han dreper tilogmed en okse med bare nevene.

- Jeg fant manuskriptet og et brev fra Hemingway i en forsendelse fra min far. Jeg hadde det i årevis uten å vite hva det var, forteller Donald Stewart (72).

Hemingway sendte novellen til faren hans for å få den utgitt i Vanity Fair, men den nå avdøde Hemingway-vennen beholdt manuset selv. Donald Stewart hadde derfor håpet at Vanity Fair skulle trykke fortellingen nå.

Mistet manuskoffert

- Vi utelukker ikke at novellen kan publiseres på et senere tidspunkt, men det må vi ta stilling til senere, sier en talsmann for forlaget som gir ut bøkene til den Nobelpris-belønnede forfatteren.

Historien er en av få som eksisterer fra denne tidlige delen av forfatterskapet. Hemingways koffert med manuskripter ble nemlig stjålet tidlig på 20-tallet, og vi vet derfor lite om hans tidlige sjanger-eksperimentering. Stewart skal selge manuset og brevet 16. desember gjennom auksjonshuset Christie's i New York. Trolig får han rundt 100 000 kroner for papirene til forfatteren som tok livet av seg i 1961.

<B>UNG OG VELLYKKET: Ernest Hemingway som kjekk forfatter i Paris i 1927 etter å ha utgitt «Og solen går sin gang» om okseløpene i Pamplona. Tre år tidligere skrev han den fem sider lange novellen som nylig ble funnet av Donald Stewart som bor i Roma.
<B>MACHO-MYTEN: Klassisk Hemingway-positur fra 1953. I livet som i sine skriverier dyrket han den fryktløse helten med hår på brystet.