Får internasjonal oppmerksomhet for avisas forside

Aftenposten bruker Facebooks logo istedenfor sin egen i dagens avis. 

IMOT SENSUR: Sjefsredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, mener Facebook sensurerer feil da avisa ble bedt om å slette et bilde de hadde publisert fra Vietnam-krigen på nettstedet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix.
IMOT SENSUR: Sjefsredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, mener Facebook sensurerer feil da avisa ble bedt om å slette et bilde de hadde publisert fra Vietnam-krigen på nettstedet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hele forsiden til Aftenpostens fredagsutgave er fylt med kritikk av Facebook for bildesensur.

Sensurerte vietnamkrigbilde

«Dear Mark Zuckerberg» står det med store bokstaver over hele fronten på Aftenposten. Forsiden er dekket med bildet fra Vietnamkrigen som har blitt heftig debattert de siste ukene etter at nettsamfunnet begynte å sensurere det.

Sjefredaktør i avisa, Espen Egil Hansen, skriver et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Bakgrunnen er at Hansen har fått beskjed om å slette bildet, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte på Facebook.

FÅR OPPMERKSOMHET: Dagens forside av Aftenposten får oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt. Foto: Faksimile Aftenposten. 
FÅR OPPMERKSOMHET: Dagens forside av Aftenposten får oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt. Foto: Faksimile Aftenposten.  Vis mer

«Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden», skriver Hansen.

Stengt ute

Det hele startet da forfatter Tom Egeland i slutten av august delte det ikoniske krigsbildet av Kim Phuc og ble stengt ute av Facebook som resultat. Senere har en rekke andre delt bildet som en reaksjon, deriblant Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, som onsdag denne uken ble utestengt fra nettsamfunnet i 24 timer.

«Hør, Mark, dette er alvorlig. Først lager dere regler som ikke skjelner mellom barnepornografi og berømte krigsbilder. Så praktiserer dere reglene uten rom for sunt skjønn. Deretter sensurerer dere også kritikk av og debatt om avgjørelsen – og straffer den som våger å kritisere», fortsetter Hansen.

Får oppmerksomhet

I dag tidlig kastet Norges statsminister, Erna Solberg, seg inn i debatten - ved å selv poste det ikoniske krigsbildet på Facebook. Til tross for at statsministeren risikerer utestengelse, er hun ikke redd for å utfordre Facebook.

«Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten. Jeg sier ja til en sunn, åpen og fri debatt – på nettet og der vi ellers ferdes. Men jeg sier nei til denne formen for sensur», skriver Solberg.

Også i utlandet har Aftenpostens forside fått stor oppmerksomhet.

Både TIME og The Guardian har begge skrevet om saken, og hvordan redaktør Espen Egil Hansen valgte å publisere bildet fra Vietnam-krigen i en sak på Facebook, hvorav de fikk en mail fra Facebookteamet som ba dem om å fjerne bildet.

Facebook og Mark Zuckerberg har ikke kommentert saken enda.

FÅR KRITIKK: CEO for Facebook, Mark Zuckerberg, får kritikk av Aftenpostens redaktør da avisa ble bedt om å sensurere et bilde fra Vietnam-krigen. Foto: Stephen Lam/REUTERS
FÅR KRITIKK: CEO for Facebook, Mark Zuckerberg, får kritikk av Aftenpostens redaktør da avisa ble bedt om å sensurere et bilde fra Vietnam-krigen. Foto: Stephen Lam/REUTERS Vis mer

NTB/Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer