Får jeg lov?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OPPHAVSRETT: I debatten om søksmålet mot nettstedet MySpace, uttalte Larry Bringsjord følgende til Dagbladet.no: «Men om man absolutt liker Mariah Carey og vil legge ut en sang av henne, er jeg enig med Universal i at man må be om lov først.» Bringsjord uttalte seg som representant for FONO, som er de uavhengige plateselskapene i Norge sin interesseorganisasjon. Hva om jeg faktisk ville legge ut en låt med Mariah Carey eller U2, er det noen med et fnugg av kjennskap til platebransjen som tror at jeg, eller noen andre, skal få lov til det? Selvsagt ikke. Det ville jo ha vært en åpning for å undergrave det monopolet de store selskapene så iherdig prøver å skape.

I DETTE TILFELLET er det Universal som vil ha erstatning for videoer eller låter som er lagt ut på nettstedet MySpace. I utgangspunktet høres det jo fornuftig ut, ikke sant? «Vår artist» og «vi har betalt for innspillingene» osv. Hadde det ikke vært for at de samme videoene blir presset på oss fra gud vet hvilket som helst program på TV, i tillegg til at låtene tyter ut av eteren snarere enn du klarer å skifte radiokanal. Dette kan hvem som helst ta opp gratis, men det skader tydeligvis ikke noe salg eller selskapet på annet vis. Tvert imot betaler gjerne selskapene i dyre dommer for å få låter og videoer av artistene sine avspilt titt og stadig på TV og i radio som promotering. Nå har Universal saksøkt MySpace for 150 000 dollar for hver låt og video som de mener de har rettighetene til. Mulig at de har et spissfindig juridisk poeng i sitt søksmål, men hvor er logikken? Det eneste som er opplagt her er at alle som er dum nok til å promotere en artist gratis skal straffes økonomisk i en størrelsesorden på ca 1 million kr pr låt eller video, for dette vil Universal og liknende selskap heller betale for i stedet for å få det gjort gratis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer