New York City Ballet:

Får jobben tilbake etter metoo-skandale

I fjor høst fikk to dansere ved New York-balletten sparken etter anklager om å ha delt nakenbilder av en kvinnelig kollega.

KOMMER TILBAKE: Amar Ramasar får komme tilbake til The New York City Ballet etter han fikk sparken i september i fjor, som følge av anklager om å ha delt nakenbilder av kvinnelige kollegaer. Foto: Brent N. Clarke / Invision / AP
KOMMER TILBAKE: Amar Ramasar får komme tilbake til The New York City Ballet etter han fikk sparken i september i fjor, som følge av anklager om å ha delt nakenbilder av kvinnelige kollegaer. Foto: Brent N. Clarke / Invision / APVis mer

Fredag ble det bestemt at The New York City Ballet må gi tilbake jobben til danserne Amar Ramasar og Zachary Catazaro, etter de fikk sparken i fjor, som følge av anklager om deling av nakenbilder av kvinnelige kollegaer.

Danserne ble først suspendert og seinere sparket i september. Nå har retten konkludert med at det var feil å sparke de to danserne.

- Jeg beveger meg framover, lærer og utvikler meg. Nå gleder jeg meg til å få danse igjen med kolleger jeg har stor respekt for, og til å få gjøre ballettene som har betydd så mye for meg de siste 18 åra, sier Ramasan til AP.

Ifølge nyhetsbyrået har ledelsen i balletten sagt i en uttalelse at de er uenige i konklusjonen, men vil akseptere rettens beslutning. Som en betingelse for å ansette Ramasar igjen, skriver ledelsen at danseren vil få tett oppfølging av en rådgiver.

Ramasar har vært en av stjernene i dansekompaniet til NYCB, og var blant annet med i Broadways oppsetning av «Carousel» i fjor.

Takket nei

Mens Ramasar takket ja til jobben, valgte Zachary Catazaro å takke nei til å komme tilbake til den gamle arbeidsplassen.

I et innlegg på Instagram skriver han at han er takknemlig for tilbudet.

- Jeg er takknemlig og lettet for at retten har konkludert med at oppsigelsen var feilaktig og urettferdig. Etter å ha vurdert situasjonen har jeg likevel bestemt meg for å takke nei til å komme tilbake, skriver Catazaro.

For øyeblikket jobber han for et dansekompani i München i Tyskland.

- Jeg gleder meg til å utfordre meg selv som kunstner og å gjenopprette min lidenskap for dans, mens jeg fortsetter karrieren min et annet sted, skriver han på bildedelingstjenesten.

«Et pervertert sted»

Det var i september i fjor at den 19 år gamle danseren Alexandra Waterbury anmeldte tre mannlige kolleger, inkludert sin ekskjæreste, Chase Finlay, for å ha delt nakenbilder av henne. Anmeldelsene skjedde i sammenheng med at hun saksøkte New York-balletten, som hun mener er ansvarlige.

Den 19-årige danseren omtalte den ærverdige balletten som et «animal house», og beskriver miljøet og institusjonen som «et pervertert sted som fremmer seksuell nedbrytning av kvinnelige dansere».

Finlay valgte selv å slutte i balletten før han ble sparket.

I søksmålet er Finlay beskyldt for å ha sendt nakenbilder av 19-åringen til Ramasar, og at Catazaro skal ha delt uspesifiserte bilder med Finlay, skriver ABC News.

Det var fagforeningen The American Guild of Musical Artists, som klaget inn oppsigelsene av Ramasar og Catazaro.

En av advokatene til Alexandra Waterbury sier til AP at rettens avgjørelse ikke vil påvirke søksmålet mot New York-balletten, som fortsatt ikke har kommet opp i retten.