Nye krisetiltak til kulturlivet

- Får kanskje råd til julegaver

Kultursektoren er delvis positive til siste nytt fra kulturminister Abid Raja.

TAR TAK: - Vi utvider kompensasjonsordningen til å gjelde arrangementer som blir avlyst som følge av alle offentlige pålegg, ikke bare statlige, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i dag. Bjørn Langsem / Dagbladet
TAR TAK: - Vi utvider kompensasjonsordningen til å gjelde arrangementer som blir avlyst som følge av alle offentlige pålegg, ikke bare statlige, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i dag. Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det ser ut som de gjør akkurat det vi har bedt om at de gjør, sier forbundsleder i kunst- og kulturorganisasjonen Creo, Hans Ole Rian, til Dagbladet.

Det har vært stor frustrasjon i kulturfeltet etter regjeringens nye og strenge smitteverntiltak om sosial nedstengning og skjenkestopp i store byer som Oslo i Bergen.

Et allerede hardt presset kulturliv frykter det verste idet myndighetene vil gjøre alt for å kvele den alvorlige smitteutviklingen før jula setter inn.

Utvider ordning

Det har vært stille fra Kulturdepartementet i lang tid, før Raja i dag kom med en betryggende melding til kultursektoren i forbindelse med at finansminister Jan Tore Sanner la fram en ny coronakrisepakke i milliardklassen.

- Jeg ønsker fremdeles å stimulere til aktivitet, så langt det lar seg gjøre. Samtidig er smittesituasjonen i Norge så alvorlig at flere ser seg nødt til å avlyse sine arrangementer.

- Derfor utvider vi kompensasjonsordningen til å gjelde arrangementer som blir avlyst som følge av alle offentlige pålegg, ikke bare statlige, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja i pressemeldingen.

- Råd til julegaver

Hans Ole Rian i Creo er først og fremst lettet over tiltaket på vegne av sine over 9000 medlemmer.

- Dette betyr at medlemmene våre likevel ikke mister inntekter som følge av lokale myndigheters nedstengninger, og at de kanskje har råd til julegaver til familie og venner, sier han.

Daglig leder i interesseorganisasjonen Norske konsertarrangører, Tone Østerdal, er også positiv til nyheten fra kontoret til Raja. De representerer over 400 kulturbedrifter over hele landet.

- Dette er gode takter fra kulturministeren, og helt i tråd med hva kultursektoren har etterlyst. Krisetiltakene må følge situasjonen knyttet til smittevernrestriksjonene, og nå viser kulturministeren at han følger med og evner å gjøre de nødvendige tilpasningene, sier hun til Dagbladet.

- Hvis han nå bare sørger for å gjøre noe med det dypt urimelige kravet om fastmonterte seter i tillegg så begynner det virkelig å hjelpe, legger hun til.

NHO: Leder, Ole Erik Almlid, påpeker at vi må ta høyde for at 2021 også blir et kriseår. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Tar fra annen ordning

Ifølge kulturministeren vil de bruke deler av stimuleringsordningen, som skal sørge for aktivitet i kultursektoren i 2021, til formålet.

- I tillegg til å tilpasse kompensasjonsordningen ut året, foreslår vi nå at deler av bevilgningen til stimuleringsordningen i 2021 kan brukes til å gi kompensasjon, sier Raja, og fortsetter:

- Jeg vil holde et særskilt øye med at ordningene treffer underleverandørene både i år og til neste år. Hvis vi skal ha en kultursektor i ypperste verdensklasse også etter pandemien, må vi være sikre på at vi har med oss alle ledd, sier han.

KRITISK: Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Et sikkerhetsnett

Hans Ole Rian i Creo etterlyser at kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende må forlenges i 2021.

- Dessverre sies det ikke noe om at den blir forlenget etter nyttår. Dette er en ordning som for mange er det siste sikkerhetsnettet før de blir tvunget til å gå på NAV. Andelen som oppgir at de har benyttet tiltaket har økt fra 13 prosent i mai til 23 prosent i september, hevder Rian, og sikter til en undersøkelse fra Menon Economics.

Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, mener at Abid Raja fortsatt ikke lytter nok til kulturlivet.

- Greit nok at han vil flytte penger fra stimulering til å dekke tap, men det der blir småtteri når de ikke gjør det som trengs: Å videreføre støtten til frilansere og selvstendige næringsdrivende. Det er det kulturfolka som ikke får jobbe nå trenger. Raja har ikke lyttet til kulturlivet nå heller, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer