Får kjeft av leserne

Karin Fossum får kjeft av leserne fordi hun er for forståelsesfull med dem som dreper.

– Jeg har skrevet ei bok om det å elske noe annet. I dette tilfellet små barn.

Romanen «Den som elsker noe annet» (les anmeldelse) begynner med at et par på skogstur finner en livløs guttekropp. Mannen de nettopp passerte, var neppe en vanlig turgåer. Politietterforsker Konrad Sejer settes på saken. Så forsvinner en ny gutt.

– Hvem er den pedofile mannen i boka?

– Han er ingen sympatisk mann, men det var viktig for meg å gjøre ham menneskelig. Han vil være som alle andre. Han gifter seg og får to døtre. Når kona går fra ham, blir livet hans usselt. Han klarer ikke lenger holde den pedofile legningen i sjakk. Hans begeistring for barn er inderlig, ja nesten vakker. En gang, bare en gang, tenker han. Men så går alt galt.

– Hvorfor skriver du om pedofili?

– Fordi jeg ikke forstår. Alle som ser en liten guttepjokk med tynne bein, føler behov for å beskytte ham. Det vil de pedofile også. Men de opplever også en seksuell tiltrekning. Vi kan ikke laste de pedofile for at de er pedofile, men vi må forhindre at de lever ut sin legning.

– Hva handler boka om?

– For meg handler boka om hvordan vi er mot våre barn. Hva skjer hvis vi trår feil med ungene våre? Hva slags vesener kan de vokse opp til å bli?

NY ROMAN: Karin Fossum har skrevet sin åttende roman om politietterforskeren Konrad Sejer. Foto: THOMAS RASMUS SKAU
NY ROMAN: Karin Fossum har skrevet sin åttende roman om politietterforskeren Konrad Sejer. Foto: THOMAS RASMUS SKAU Vis mer

– Er du ikke redd for å støte leserne med et så sterkt tema?

– Alle som skriver må tåle det. Jeg blir ekstremt lei meg hvis jeg sårer noen. Og det har skjedd. Det ringte en kvinne en gang. Sønnen hennes ble drept. Hun mente at jeg er altfor forståelsesfull overfor dem som dreper. Jeg skriver vennlig tilbake, forklarer hvorfor det blir som det blir. Men jeg kan ikke ta sånne hensyn.

– Du skriver historier om ufrivillige gjerningsmenn. Hvorfor det?

– Det er mye skumlere når en ålreit person blir drapsmann. Kanskje nevøen, naboen eller broren din. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg har opplevd drap i min omgangskrets. Historien blir psykologisk mer interessant når gjerningsmannen er en du trodde ikke kunne skade noen.

– Hva gjør du når du ikke skriver?

– Jeg har sluttet å røyke. Som belønning har jeg skaffet meg en hund. Tintin og jeg er ute i skauen to timer hver dag. Forfattere som røyker tror at de må ha røyken i munnviken for å skrive. Jeg var en sånn forfatter. Jeg satt inne bak lukkede gardiner. I mørket med røyken. Nå er jeg blitt friluftsmenneske. I en alder av 53 år.

– Blir det flere bøker om Konrad Sejer?

– Det blir nok det. Han er en stilig kar

LES OGSÅ:

  • «Den som elsker noe annet» er en av de uhyggeligste kriminalromanene som noen sinne er skrevet av en norsk forfatter, mener Dagbladets anmelder
  • Dagbladet.no/litteratur
    Hver mandag sender Dagbladet.no ut nyhetsbrevet Litteraturavisa. Det inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:
    litteraturavisa kulturavisa
    Navn:
    E-post: