Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Veggmaleri av Michelle Obama som egyptisk dronning:

Får kjeft etter å ha malt veggmaleri av Michelle Obama

- Hvordan kan du bare stjele andres kunst?

PLAGIAT?: Dette veggmaleriet er laget av Chris Devins. Ikke lenge etter maleriet var ferdig, ble Devins beskyldt for å ha plagiert et annet kunstverk som opprinnelig skal ha tilhørtv Gelila Mesfin. Foto: Eiran Feldman / CNN
PLAGIAT?: Dette veggmaleriet er laget av Chris Devins. Ikke lenge etter maleriet var ferdig, ble Devins beskyldt for å ha plagiert et annet kunstverk som opprinnelig skal ha tilhørtv Gelila Mesfin. Foto: Eiran Feldman / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På veggen i nabolaget der Michelle Obama vokste opp i Chicago, troner et veggmaleri av fruen til den avtroppede president Obama. Avbildet som en egyptisk dronning ikledd en fargerik hodepryd, vekker bildet av Michelle Obama definitivt oppsikt.

Men kanskje ikke helt slik kunstneren Chris Devins hadde tenkt.

Etter at bildet ble ferdigstilt forrige fredag, har det nemlig skapt enorm debatt på sosiale medier, skriver CNN. Devins er blitt beskyldt for å ha plagiert Gelila Mesfin, en kunststudent fra Rhode Island.

Publisert for ett år siden

For ett år siden publiserte Mesfin et bilde som er bemerkelsesverdig likt Devins' verk på Instagram.

Mesfin selv skal ha blitt overrasket over at det ferske veggmaleriet eksisterer.

- Stjeler andres kunst

Instagram kommenterer hun det hele, og kaller det et tyveri:

- Hvordan kan du bare stjele andres kunst? Andres beinharde arbeid, som du bare tar som om det er ditt eget? Hvordan kan du gå ut og si at det var du som designet dette? Dette er så nedslående og respektløst på så mange nivåer, skriver Mesfin.

Flere andre har kastet seg på og kommenterer både i Mesfins kommentarfelt og i egne innlegg på Instagram og Twitter.

NYTT VERK: Hver dag i oktober avdekker den anonyme gatekunstneren Banksy et nytt kunstverk i New York. Mandag dukket et nytt verk opp på en bygning i Queens. Se hvordan eieren av bygningen reagerer i videoen. Video: Reuters Vis mer

Mesfin skriver at hun ikke har problemer med at kunsten hennes blir brukt, så sant hun krediteres rettmessig for arbeidet sitt. Derfor har hun selv sørget for å kreditere fotografen Collier Scholl, som står bak fotografiet som kunstverket er basert på.

Samlet inn 100 000 kroner

Gelila Mesfin reagerer også på at Chris Devins startet en GoFundMe-kampanje og samlet inn penger for å lage veggmaleriet.

Han skal ha samlet inn rundt 12 000 amerikanske dollar, noe som tilsvarer rett i overkant av 100 000 norske kroner.

- Mannen er en lærer, og sier han gjorde dette for å skape positivitet for elevene og for nabolaget. Men han tenkte ikke på at å stjele en ung jentes kunst, og å gjøre profitt på det, volder mer skade enn det gjør godt, skriver hun.

Chris Devins på sin side hevder at han ikke ante hvem Gelila Mesfin var, og kjente heller ikke til kunsten hennes, før i forrige uke - da noen på Instagram informerte ham om beskyldningene hennes.

- Jeg krediterte frøken Mesfin umiddelbart. Jeg tar gladelig imot kritikken, så lenge barna har et veggmaleri å se opp til, sier han til CNN.

Fant på Pinterest

Devins har forklart at han fant bildet av Michelle Obama som egyptisk dronning på deletjenesten Pinterest, og at han ikke ante at det opprinnelig tilhørte Gelila Mesfin.

Nå har de to kommunisert via advokat. De siste dagene har Chris Devins kreditert henne på alt han har postet på sosiale medier. Selv om han ikke har snakket med henne direkte, skal han ha tilbudt seg å betale en type lisensavgift.

Gelila Mesfin har ikke svart på henvendelser verken fra CNN eller fra Dagbladet.

I en uttalelse på Instagram har hun imidlertid bedt følgerne sine om å være positivt innstilt overfor Chris Devins, om å spre kjærlighet i stedet for hat eller sinne.

- Enhver artist vil dele sitt arbeid. Ikke bare i håp om å bli anerkjent, men for å spre glede, og for å gi en stemme til de stemmeløse, skriver hun.