DOCTOR WHO: Hovedrollen som den 13. «Doctor Who» er annonsert, Jodie Whittaker. Overraskelsen ble sluppet etter herrenes Wimbledon-finale sundag 16. juli. Video: @Doctor Who / Youtube Vis mer

Jodie Whittaker som «Doctor Who»

Får kjeft etter å ha publisert nakenbilder av den nye stjerna

Britiske tabloider får massiv kritikk etter å ha publisert nakenbilder av den nye «Doctor Who»- skuespilleren.

(Dagbladet): Søndag 16. juli ble det kjent at den ikoniske rollen som Doctor Who for første gang skal bekles av en kvinne.

Det ble også kjent at skuespilleren som går inn i rollen som den utenomjordiske doktoren, er Jodie Whittaker, blant annet kjent fra tv-serien «Broadchurch».

Nyheten om at Doctor Who blir en kvinne fikk nettet til å koke. Blant annet har BBC fått kritikk for å ha gitt etter for press. Avgjørelsen er også blitt kalt feilslått politisk korrekthet. Andre igjen mener det var på tide med en kvinne i rollen etter 54 år med menn.

Publiserte nakenbilder

Nå er det imidlertid pressedekningen av den nye «Doctor Who» som får kritikk.

De britiske tabloidavisene The Sun og Mail Online blir beskyldt for å være uansvarlige etter at de i sin dekning av nyheten publiserte nakenbilder av skuespilleren.

Ifølge The Guardian presenterte begge tabloidene nyheten med artikler om at Whittaker har vært naken eller toppløs i flere skuespillerjobber. Artiklene ble illustrert med stillbilder av Whittaker.

Artikkelen i Mail Online hadde tittelen «Doctor Nude». I tillegg til bilder av Whittaker, var den også illustrert med naken- eller toppløsbilder av mannlige skuespillere som også har spilt Doctor Who. The Sun bretter det de kaller Whittakers «saucy screen past» over to av avisas sider.

Også The Daily Mirror, Daily Express og Daily Star har publisert denne typen bilder av Whittaker.

Som forventet

Blant dem som har kritisert The Sun for måten de leverer nyheten er Ryan John Butcher, sjefredaktør for Gay Times.

På Twitter skriver han at skriver at The Suns vinkling på Jodie Whittaker som den nye Doctor Who er «akkurat så smakløs som man kunne vente seg».

Equal Representation for Actresses (ERA), som jobber for likestilling for kvinnelige skuespillere, uttaler at de både er overrasket og skuffet over hvordan avisene har valgt å dekke nyheten om Whittaker.

«Vi er kjempeglade for at Jodie Whittaker har fått rollen som den 13 Doctor Who, men vi er overrasket og skuffet over Daily Mail (Mail Online eies av Daily Mail og General Trust) og The Suns uansvarlige avgjørelser om å kjøre artikler med bilder av Jodie i forskjellige nakenscener.» står det i uttalelsen.

Ryan John Butcher er ikke den eneste som gir uttrykk for misnøye over avisene.

«Jeg kan ikke huske å ha sett halvnakne bilder av noen andre av doktorene når deres navn ble sluppet», skriver Twitter-brukeren Nicolle Evans.

Verken The Sun eller Mail Online ønsker å kommentere kritikken, skriver The Guardian.

Overveldet over å ha fått rollen

Helt siden 1963 har Doctor Who vært spilt av menn. Til sammen 12 menn har opp gjennom årene videreført hovedrollen i BBC-serien gjennom mer enn 700 episoder.

Den utenomjordiske doktoren har hele tiden hatt evnen til å regenerere seg selv når han holder på å dø, og derved gjenoppstå i en ny ham. Dette har åpnet for at stadig nye skuespillere kunne tre inn i rollen uten at publikum stusset over at utseendet forandret seg.

Ifølge Peter Capaldi, som spiller den nåværende Doctor Who, er Whittaker en fantastisk skuespiller med hjertet som kreves for å spille den spesielle rollen.

Whittaker selv har selv uttrykt stor glede over å ha fått tildelt rollen.

- Det føles fullstendig overveldende, som feminist, som kvinne, som skuespiller, som menneske, som en som kontinuerlig vil pushe og utfordre seg selv og ikke bli satt i bås og fortalt hva du kan og ikke kan bli. Det føles utrolig, uttalte hun etter at nyheten ble kjent.