Nasjonalmuseet:

Får kraftig kritikk:
- Veldig problematisk

Nasjonalmuseet har satt av et helt rom til å stille ut kunstsamlingen til døtrene til milliardæren John Fredriksen. Det skaper kraftige reaksjoner.

KRITIKK: Nasjonalmuseet åpnet lørdag. Museet får kritikk for å stille ut kunstsamlingen til døtrene til John Fredriksen. F.V. Cecilie Fredriksen, Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist, museumsdirektør Karin Hindsbo og Kathrine Fredriksen. Foto: Morten Qvale / Nasjonalmuseet
KRITIKK: Nasjonalmuseet åpnet lørdag. Museet får kritikk for å stille ut kunstsamlingen til døtrene til John Fredriksen. F.V. Cecilie Fredriksen, Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist, museumsdirektør Karin Hindsbo og Kathrine Fredriksen. Foto: Morten Qvale / Nasjonalmuseet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka åpnet Nasjonalmuseet i Oslo. Over 6500 verk stilles ut, og blant dem er flere verk fra kunstsamlingen til Cecilie og Kathrine Fredriksen - døtrene til skipsrederen og forretningsmannen John Fredriksen.

Han er vurdert til å være verdens rikeste nordmann - ifølge Kapital hadde han en formue på 114 milliarder kroner i 2021. Fredriksen har imidlertid kypriotisk statsborgerskap, og slipper dermed å skatte til Norge.

En del av Fredriksens eierskap er overført til døtrene Kathrine og Cecilie, og de står også for den nye Fredriksen-samlingen som skal vises når Nasjonalmuseet åpner dørene lørdag.

Avtalen museet har med Fredriksen-døtrene innebærer en varighet på ti år. Museet skal blant annet låne deler av rederarvingenes kunstsamling, og Fredriksen-døtrene finansierer flere store utstillinger og et forskningsprogram. Ifølge Aftenposten skal flere hundre millioner kroner brukes til å kjøpe inn kunst og investere i felles satsinger.

- Veldig problematisk

En av dem som er kritisk til at Fredriksen-døtrene får stille ut kunsten på Nasjonalmuseet er redaktør for kunsttidsskriftet Kunstkritikk, Mariann Enge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.