Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Får kritikk etter å ha stoppet voldtektsspillet: - Bare rør

Valve vil ikke gi «Rape Day» plass på sine plattformer, men det er uklart nøyaktig hva som er begrunnelsen.

KONTROVERSIELT: Spillet «Rape Day» fikk mange til å se rødt. Nå har Valve landet på at spillet ikke skal kunne kjøpes på deres plattform, men begrunnelsen er i beste fall uklar. Skjermdump: Steam
KONTROVERSIELT: Spillet «Rape Day» fikk mange til å se rødt. Nå har Valve landet på at spillet ikke skal kunne kjøpes på deres plattform, men begrunnelsen er i beste fall uklar. Skjermdump: Steam Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om det kontroversielle spillet «Rape Day» som ventet på godkjenning på Valves spillplattform Steam.

Spillet, som selv reklamerte med at det inneholdt voldtekt, drap, incest og nekrofili, hadde allerede før lansering framprovosert sterke reaksjoner fra mange, og nå har Valve fattet en beslutning i saken.

Uklart

I en uttalelse på sine sider kan man lese at de «ikke vil distribuere spillet», men begrunnelsen er noe uklar:

- Våre retningslinjer knyttet til hva vi distribuerer er, og må være, basert på hva vi mottar. Vi må rett og slett vente og se på hva som kommer til oss via Steam Direct. Deretter må vi ta en avgjørelse på bakgrunn av hvilken risiko produktet vil utgjøre for Valve, våre utviklingspartnere eller våre kunder, heter det i uttalelsen.

- Etter betydelig fakta-arbeid og diskusjon har vi landet på at «Rape Day» er en ukjent risiko. Derfor vil det ikke bli å finne på Steam.

Videre skriver de at de «respekterer utviklernes ønske om å uttrykke seg», og at hensikten med Steam er å gi utviklere en mulighet til å finne et publikum, men at akkurat denne utvikleren har gjort det vanskelig for dem å gjøre akkurat det.

- Hva betyr dette?

Det står ikke noe sted i begrunnelsen hva spillet handler om, eller konkrete eksempler på hva slags materiale de vil eller ikke vil ha. Dette er noe bransjesiden Kotaku har problematisert på kommentarplass, og stiller en rekke spørsmål.

- Hva betyr dette? Hvorfor vil ikke Valve snakke om hva de hadde et problem med her? Var det den seksualiserte volden? Var det måten det ble presentert på? Hadde regional lovgivning noe med saken å gjøre?

Videre påpekes det at det tydeligvis ikke er hold i retningslinjene til Valve om at alt er innafor, og at modereringa er både inkonsekvent og lite gjennomsiktig.

- Flott at spillet blir stoppet, men retningslinjene deres er bare rør, skriver Nathan Grayson hos Kotaku.

Fjernet

Jarle Hrafn Grindhaug, redaktør for pressfire.no, sa i går til Dagbladet at han trodde spillet ville bli stoppet, og at det ville være helt greit. Samtidig sa han at Valves linje når det kommer til kontroversielle titler ikke er uproblematisk.

- At Steam selv ikke har lyst til å være moralpoliti har fordeler og ulemper, men akkurat dette «spillet» anser jeg i grunn som for å være av så dårlig kvalitet at det ikke er verdt oppmerksomheten, sa han.

Utgiveren, som går under navnet «Desk Plant», sa tidligere denne uka at han aktet å gjøre spillet tilgjengelig på andre måter dersom Valve droppet spillet hans. Det er uklart om han akter å gjennomføre det.

Spillets side, med både video og bilder, er nå fjernet fra Steams sider.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!