Får kritikk for P2s rockekutt

Audun Vinger (33) mener behovet for en fjerde NRK-kanal er åpenbart.

– Veldig mange blir hjemløse i NRK. Dette er folk som er blitt for gamle for P3, men som liker pop og rock og synes at voksenlivet er for kjedelig. Disse fortjener også en god NRK-kanal. Jeg lurer på hvorfor god rock som for eksempel Robert Plant og Alison Krauss ikke passer inn i P2, sier tidligere Natt & Dag-redaktør Vinger.

Vil ha jazz

Omleggingen av P2s musikkprofil gjelder ikke bare selve formateringen. Pop-programmer er også blitt fjernet fra sendeflaten.

For eksempel eksisterer ikke lenger programmet «Popfront», som presenterte ny norsk og utenlandsk pop og rock.

I Dagsavisen i går uttrykte flere P2-ansatte misnøye med ledelsens beslutninger om å vektlegge blant annet klassisk, jazz, viser, blues og world-musikk.

Musikksjef Jorunn Hope i P2 begrunner valget med at kanalen hadde behov for en tydeligere profil.

– Dette er en tydeliggjøring av P2 som allmennkringkaster. P2 skal være et alternativ til andre kanaler. Derfor kan man ikke lefle for mye med det man finner andre steder. Vi skal levere kvalitet og aktualitet, og innimellom dette skal man høre igjen gamle kjenninger, sier Hope.

Hun viser til en lytterundersøkelse NRK gjennomførte i desember i fjor. Den viste at P2s lyttere var mer interessert i klassisk og jazz enn i pop og rock.

ADVARER: - Veldig mange blir hjemløse i NRK, mener tidligere Natt & Dag-redaktør Audun Vinger. - NRK trenger en voksenkanal som spiller god rockemusikk, mener han. Foto: STEINAR BUHOLM
ADVARER: - Veldig mange blir hjemløse i NRK, mener tidligere Natt & Dag-redaktør Audun Vinger. - NRK trenger en voksenkanal som spiller god rockemusikk, mener han. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

– Vårt publikum har en uttalt større interesse for klassisk musikk og jazz. Vi forandrer ikke profilen på grunn av denne undersøkelsen, men den er en klar indikator på hva publikum forventer seg, sier Hope.

– Trenger voksenkanal

Audun Vinger mener det er viktig med alternativer til kommersielle radiostasjoner, men tror ikke P2 vil tjene på omleggingen av musikkprofilen.

– Det er en tendens at radiokanalene spiller veldig mye av det samme. Og ett sted må jo folk kunne gå for å få et alternativ. Men jeg tror dette vil skremme vekk nye lyttere. NRK trenger en voksenkanal som spiller god rockemusikk, sier Vinger.

Han er dessuten kritisk til P2s definisjon av begrepene klassisk og jazz.

– Hva er jazz og klassisk? Det er vage og innholdsløse betegnelser som er litt respektløse overfor folk som er interessert i disse sjangrene, sier Vinger.

– Forfriskende

Asbjørn Slettemark, redaktør i FaroJournalen, støtter derimot P2-ledelsens satsning.

– Det er en spennende avgjørelse. Det høres ut som om P2 satser på å bli et alternativ til en mer og mer ensartet norsk radioflate. Jeg synes det er forfriskende at en radiokanal tør å prøve å være annerledes. Og jeg tror det kan slå positivt ut, sier Slettemark.

Heller ikke fagansvarlig Gry Bråtømyr i Norsk Rockforbund frykter at P2s bevegelse bort fra pop og rock får konsekvenser:

– Det er jo synd at programmer som «Popfront» forsvinner. Tilbudet blir mer ensformig. Men P2 spiller jo ikke enorme mengder musikk. Jeg tror dette vil gjøre at det blir lettere å velge for lytterne.

Hope presiserer at det ikke er snakk om at popen skal fjernes fullstendig fra kanalen.

– Det er ingenting i veien for at programmer som for eksempel «Radioselskapet» kan spille pop. Og programmet «Musikkredaksjonen» har frihet til å ta opp hvilken sjanger som helst. . Det vil være mye opp til journalistene å gjøre musikken aktuell. Dessuten er det mye crossovermusikk som ligger i poplandskapet, sier Hope.

STØTTER P2: Asbjørn Slettemark, kjent fra programmene «Pyro» på P3 og «Idol» på TV 2, syns avgjørelsen er spennende og positiv. Slettemark er redaktør i bransjebladet FaroJournalen.