Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sofie Gråbøl

Får kritikk for rolle som tjukk

Sofie Gråbøl får møtbør for rollen som overvektig i thrilleren «Harpiks».

TRAILER: Filmen «Harpiks», eller «Resin» som den heter på engelsk, får middelmådige kritikker. Sofie Gråbøl, som har på seg en dress som gjør henne tykk, blir nærmest latterliggjort. Video: Zentropa, Adomeit Film Vis mer

Filmen «Harpiks», som er basert på Ane Riels prisbelønnede roman med samme navn, får lunkne anmeldelser i Danmark.

Den danske skuespilleren Sofie Gråbøl får det glatte lag av kritikerne. Ord som «lammet», «bortkastet», «forvirret» og «et urovekkende element» er uttrykk som går igjen, skriver Politiken.

En «feit-drakt»

Sofie Gråbøl er en av Nordens mest kjente skuespillere, sett i filmer og tv-serier som «Forbrytelsen», «Fortitude», «Nikolaj og Julie» og «Den tid på året».

Nå spiller hun en av hovedrollene i Daniel Borgmans thriller «Harpiks».

Gråbøl spiller den overvektige moren Maria, som ikke engang klarer å komme ut av senga. I denne anledningen har hun på seg en såkalt «fatsuit», en drakt som får henne til å se tjukkere ut.

Ikke troverdig

Men det ødelegger skuespillerprestasjonen hennes, mener flere anmeldere. Det hele blir mer komisk, og gjør at hun ikke fungerer troverdig i rollen som overvektig.

THRILLER: Peter Plaugborg og Vivelil Søgaard Holm i rollen som far og datter. Foto: Zentropa
THRILLER: Peter Plaugborg og Vivelil Søgaard Holm i rollen som far og datter. Foto: Zentropa Vis mer

- Sofie Gråbøl blir lam bak lagene med polstring, skriver avisas anmelder.

Anmelderne mener ikke at Sofie Gråbøl gjør noe direkte galt, men hun likevel framstår et forstyrrende element fordi hun er pakket inn i en kunstig drakt som gjør henne feit.

Ifølge Berlingskes anmeldelse skal den vanligvis slanke skuespilleren se ut som hun veier 200 kilo i filmen. Anmeldelsen mener sminken og selve drakta er gjort med høy kvalitet.

- Likevel satt denne anmelderen med en følelse av at den tjukke Sofie er en ytre gimmick som skal lokke publikum til et freakshow, heter det i anmeldelsen.

Form for rasisme

Overvektige reagerer også på Gråbøl og filmen. Den danske skuespilleren er blitt kritisert for å kle seg ut som tjukk av blant annet den selverklærte tjukke aktivisten Dina Amlund.

OVERVEKTIG: Anmeldere og kritikere mener den nye filmen «Harpiks», der år Sofie Gråbøl kler seg ut som overvektig, verken er morsom eller ufarlig. Foto: Zentropa Productions
OVERVEKTIG: Anmeldere og kritikere mener den nye filmen «Harpiks», der år Sofie Gråbøl kler seg ut som overvektig, verken er morsom eller ufarlig. Foto: Zentropa Productions Vis mer

Til avisa Politiken sier Dina Amlund:

- Bruken av «fatsuits» blir en form for komprimert, overdreven tykkfobi. I det ligger en undertrykkende struktur, akkurat som rasisme.

De øvrige skuespillerne Amanda Collin, Ghita Nørby og Peter Plaugborg får glimrende kritikker for sin innsats.

Lever i skjul

Den danske thrilleren handler om tenåringen Liv, som bor sammen med sin far, Jens og den tungt overvektige mora, Maria skjermet for sivilisasjonen.

Familien bor dypt i skogen for å unnslippe myndighetene. De har iscenesatt hennes død og holdt henne skjult for omverdenen.

Når Livs bestemor besøker familien, blir den unge jenta nysgjerrig på å oppleve verden rundt seg, så trosser hun farens ordre og drar hjemmefra. Historien basert på Ane Riels roman «Harpiks», og beskrives som en dyster og kontroversiell historie.