NRK Debatten

Får kritikk:
- Problematisk

Debatten på NRK får kritikk for hvordan de sparker opp til debattene. - Problematisk, mener MDG-politiker Eivind Trædal.

KRITIKK: NRK Debatten med Fredrik Solvang får kritikk for tabloide grep i forkant av sendingene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRITIKK: NRK Debatten med Fredrik Solvang får kritikk for tabloide grep i forkant av sendingene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- NRK Debattens jobb er å spisse debatter og skape litt tabloide vinklinger så folk forstår. Men jeg reagerer på hvordan debattene vinkles.

Det sier gruppeleder for Miljøpartiet de grønne i Oslo bystyre, Eivind Trædal til Dagbladet.

Den siste tida har NRK Debatten og Fredrik Solvang vært aktive i å sparke opp kveldens debatter gjennom å stille spørsmål på NRKs nettside.

For de som har vært inne på NRKs nettsider har de blant annet blitt møtt av spørsmål som «Skal nordmenn sponse tyske og franske strømkunder?», eller «Har Norge blitt Europas energi-slave?».

VEKKER OPPSIKT: Dette spørsmålet er blant det som har møtt leserne på NRK.no. Foto: Skjermdump NRK.no
VEKKER OPPSIKT: Dette spørsmålet er blant det som har møtt leserne på NRK.no. Foto: Skjermdump NRK.no Vis mer

Trædal reagerer spesielt på spørsmålet om Norge har blitt Europas energi-slave.

- Det jeg synes er påfallende og problematisk er at man i flere omganger legger et perspektiv til grunn. Jeg føler det blir retorisk som: «Skal vi stille opp for den gjengen?», eller «er vi deres slaver?».

- I mine øyne er det alt for tabloid måte å vinkle på når vi tjener flere tusen milliarder på å selge energi til Europa. Det henger ikke helt på greip at vi er deres slaver når de er avhengige av vår energi.

- Populistisk og polarisert

Trædal er heller ikke den eneste som har reagert. Stortingsrepresentant for Ap, Tuva Moflag, har også gått ut på Twitter. Der stiller hun følgende spørsmål til NRK:

«Hva slags samfunnsdebatt er det egentlig dere forsøker å bidra til her?»

Overfor Dagbladet påpeker Moflag at hun har reagert mest på formuleringen om at Norge er «Europas energislave». Da hun så spørsmålet ble hun også møtt med formuleringen «Hei, Tuva!».

- Det var noe med hele konteksten, og da jeg så den så var det noe med at den henvendte seg til meg veldig direkte, sier Moflag til Dagbladet

Hun forteller at da hun trykket seg inn på kommentarfeltet der leserne kunne diskutere saken opplevde hun at det hadde «trigget en nasjonalisme og populisme» i folket.

- Måten de stilte spørsmålet på bidrar ikke til å løfte blikket og bredere refleksjon. Jeg synes spørsmålet bidrar til en mer populistisk og polarisert samfunnsdebatt. Blant annet ved å bruke ordet «energislave». Summen av alt synes jeg ble populistisk og polariserende og unødvendig.

Hun mener imidlertid Debatten besto av mange flere nyanserte spørsmål.

- Skal ikke være de mest tabloide

Trædal reagerer også på at det er statskanalen som velger å vinkle spørsmålene slik de gjør. Han mener NRK ikke skal ha det samme tabloide fokuset, som eksempelvis Dagbladet, og heller ikke sette ting mest på spissen.

- Jeg synes ikke NRK skal være de mest tabloide, eller sette ting mest på spissen. NRK er det ene mediet det ikke er frivillig å betale for. Da synes jeg de har en viktig oppgave med å skape en mer sober og saklig debattflate.

Han vil for ordens skyld poengtere at hans kone, Lan Marie Berg deltok i Debatten om Norge skal sponse strømkunder i Europa.

- Jeg synes det ble interessant. Men jeg reagerte på innsalget i forkant av sendingen, sier Trædal.

ROP: Klimademonstranter avbrøt NRKs partilederdebatt i Arendal. Video: NRK. Vis mer

- Bekymringsmelding

- Er ikke dette et vanlig grep for å sparke opp til en debatt?

- Jo, det kan du godt si. NRK har en voldsom fordel med at de er NRK. Jeg skal ikke si de har seere uansett, men det finnes ingen debattflater som konkurrerer med NRK Debatten, sier Trædal.

Han påpeker imidlertid at NRK er svært gode til å skape politiske debatter, og ønsker ikke å rette kritikk mot Debatten som program.

- Det er ikke noen fordømmelse av NRK Debatten, som er et av Norges viktigste debattflater. Man tukter den man elsker, og dette er en bekymringsmelding, sier Trædal.

NRK svarer

Dagbladet har forelagt kritikken som framkommer i saken for NRK. Redaktør i NRKs Nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge, er glad for at det erkjennes at det er legitimt å spisse innsalget for å skape engasjement rundt Debatten.

- Vi ønsker jo at flest mulig både skal se sendingene og delta i debatten. Så er det en balansegang om hvor hardt en skal vinkle, og vi kunne kanskje tydeliggjort at de nevnte eksemplene viser tilbake på argumenter som blir framført av deltakere i Debatten, sier Berge til Dagbladet.

Han sier videre at de bruker tabloide grep i «positiv forstand».

- Vi spisser for å forenkle, engasjere og nå flest mulig gjennom innsalget.

- Det er viktig for Debatten å nå så mange som mulig. Ikke minst i er det viktig å nå fram til grupper det har vist seg vanskelig å engasjere i samfunnsdebatt. Vi tenker at det er i tråd med NRKs oppdrag å skape fellesarenaer der flest mulig deltar. Og vi noterer oss at Trædal er fornøyd med Debatten som sådan, sier Berge.

På kritikken som kommer fra Moflag svarer Berge:

- De som får den personlige hilsenen er de som er logget inn. Vi mener det er legitimt å spisse budskapet i denne typen innsalg for å skape engasjement. Men vi lytter til tilbakemeldingene, og kunne sikkert tydeliggjort at det konkrete spørsmålet var hentet fra argumentasjonen til en av deltagerne i Debatten, sier Berge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer