Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Foreldrepermisjon:

Far må få av mor

Skal far få selvstendig opptjeningsrett er det på tide at mor betaler noe ved at total lengde på permisjonen reduseres litt.

800 MILLIONER: Skal far få selvstendig opptjeningsrett, vil det koste 800 millioner hvert år. For å dekke inn dette, bør det vurderes å redusere den totale permisjonen noe, mener innsenderen. Foto: Shutterstock
800 MILLIONER: Skal far få selvstendig opptjeningsrett, vil det koste 800 millioner hvert år. For å dekke inn dette, bør det vurderes å redusere den totale permisjonen noe, mener innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er rimelig å kreve selvstendig opptjeningsrett for fedre som skal ha foreldrepermisjon. Problemet er at kravet koster penger. I et innlegg i Dagbladet 11. juli begrunner John Michael Sørensen og Runa Harald Røkken i Foreningen 2 Foreldre kravet med likestillingsargumenter.

Deres begrunnelse er god, men det mangler altså penger. Beregninger har vist at selvstendig opptjeningsrett for fedre vil koste om lag 800 millioner kroner. Den rødgrønne regjeringen fikk i sin tid kritikk av opposisjonen for å ikke bevilge penger til dette.

I dag er rollene snudd og den rødgrønne opposisjonen kritiserer dagens regjering for det samme. Torbjørn Røe Isaksen (H) har antydet at økt skatt ikke er en god løsning. Røe Isaksen har et godt poeng. En løsning som derfor bør vurderes er å redusere den totale permlengden noe. Vi bruker i dag om lag 21 milliarder i året på foreldrepermisjon så den trenger ikke forkortes nevneverdig for å få dekke inn 800 millioner.

En av de mest underkommuniserte grunnene til at vi stadig har akseptert økt fedrekvote er at det ikke i nevneverdig grad har vært på bekostning av mor. I 1993 var permlengden 42 uker med 4 uker fedrekvote. I dag er den 49 uker med 14 uker pappakvote. I 1993 kunne altså en mor være hjemme i 38 uker. I dag kan hun ta 35 uker. 3 uker har altså mødre «ofret» for far.

Poenget med selvstendig opptjeningsrett for fedre er å gi far en mer fullverdig rett som forelder, men det er en rettighet som småbarnsforeldrene selv bør løse at far får. Den stadige økningen av fedrekvoten har ikke i nevneverdig grad gått ut over mødres permisjon. Skal far i tillegg få selvstendig opptjeningsrett er det på tide at mor betaler noe gjennom at total lengde på perm reduseres litt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!