Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Insatiable»

Får massiv kritikk for slankedrama:
- Tjukke framstilles dumme

Netflix-serien «Insatiable» får massiv kritikk for sin framstilling av en overvektig tenåring.

«FATSHAMING»: Over 100 000 har skrevet under på en kampanje som ber Netflix avlyse serien «Insatiable», som har planlagt premiere 10. august. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En underskriftskampanje mot Netflix-serien «Insatiable» har fått over 100 000 underskrifter. Dette melder BBC.

Tenåringsdramaet, som handler om en high school-elev som tar hevn over mobberne sine etter å ha gått ned i vekt over sommeren, har fått hard kritikk siden traileren først kom ut 12. juli. Serien anklages for «fatshaming», altså å gjøre narr av overvektige.

«Narrativet om at du må være tynn for få venner, bli populær, være attraktiv for gutter og i det hele tatt være verdt noe som menneske har blitt fortalt til kvinner og unge jenter altfor lenge», skriver Florence Given, som startet underskriftskampanjen.

«Vi har fortsatt tid til å stoppe denne serien fra å ødelegge selvtilliten til unge jenter som vil tro at de må gå ned i vekt for å bli lykkelige.»

Underskriftskampanjen ble ifølge The Guardian postet på nettstedet Change.org, med en tekst som påstår at programmet «ikke bare bygger oppunder en giftig slankekultur, men også objektifiseringen av kvinners kropper.»

Ber Netflix avlyse

Kampanjen ber Netflix avlyse programmet, i stedet å følge planen om å lansere 10. august.

Hovedrolleinnehaver Debby Ryan har forsvart programmet i sosiale medier, og sier hun «bryr seg dypt om hvordan kvinners kropper skambelegges og vurderes i samfunnet.»

«De siste dagene har jeg sett mange uttale seg flammende om temaene som tas opp i programmet», skriver hun ifølge BBC på Twitter.

«Jeg ble personlig dratt mot programmets villighet til å ta opp på en ærlig måte hvor skummelt det kan være å bevege seg gjennom verden i en kropp, uavhengig av om den blir hyllet eller kritisert, og hvordan det er å håpe man blir ignorert fordi det er lettere enn å bli sett» fortsetter hun.

«Jeg håper publikum vil avvente og se programmet før de dømmer.»

Netflix beskriver programmet som en «mørk og forskrudd hevnkomedie» om en high school-elevs reise fra å være et mobbeoffer til å bli «skjønnhetsdronning.»

- 13 år og suicidal

Skuespiller og aktivist Jameela Jamil er blant dem som har kritisert programmet.

«Dette forteller fortsatt barn at de må bli tynne for å vinne», skriver hun på Twitter.

Manusforfatter Lauren Gussis har også tatt til Twitter for å gi sin versjon.

«Da jeg var 13 var jeg suicidal» skriver hun i en åpenhjertig Twitter-melding.

«Jeg ble mobbet og ville ta hevn. Jeg trodde at hvis jeg ble pen på utsida, ville jeg føle meg god nok igjen. I stedet utviklet jeg en spiseforstyrrelse.»

Hun fortsetter med å kalle programmet «en advarsel mot hvor skadelig det er å tro at det på utsida er det viktigste», og ber folk gi serien en sjanse.

- Stereotyper

Kari Løvendahl Mogstad, lege og forfatter av boka «Kroppsklemma», har hørt om serien gjennom sin egen tenåringsdatter. Hun mener «fatshaming» ofte forekommer i TV-serier.

- Det vises ofte ved at tjukke framstilles som «de dumme», og at man blir mer populær med en gang man blir tynn. Dette enkle budskapet finner vi dessverre i mange bøker og TV-serier, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker at hun ikke har mer kjennskap til serien enn hun har fått av å se traileren, men mener at dersom serien skjuler et mer positivt budskap, slik manusforfatter Lauren Gussis påstår, kan det fort forsvinne i humor og effekter.

- Det drukner fort i stereotypene. Det blir et veldig svart-hvitt skille mellom de utenfor og de vellykka. Det er fort gjort at det kommer til å gjelde også denne serien.

Hun sier de klassiske stereotypene, kombinert med sterke virkemidler, ofte blir en suksessformel for TV-serier fordi vi kjenner dem så godt fra før.

- Jeg tror ikke det er dette ungdommer eller folk med spiseforstyrrelser burde se for å bli klokere – noe sånt har jeg til gode å se, sier hun.

Hun er derimot åpen for at serien kan overraske positivt.

- Jeg aner jo ikke hva man vil sitte igjen med etter tre episoder. Kanskje sitter vi igjen med noe lærdom. Men jeg har ikke store forhåpninger.

- Snakk med barna!

Hun anbefaler foreldre til tenåringer å prate med barna sine om kroppspress.

- Jeg regner med at datteren min kommer til å se denne serien, og da kommer jeg til å snakke med henne. Det er viktig å snakke med kidsa om at mye av det de ser i slike serier er nettopp stereotyper, sier Mogstad.

Hun mener det er viktig at foreldre setter seg inn i TV-seriene tenåringer ser på, og nettstedene de besøker.

- Vi må ikke bare fordømme, men også være nysgjerrige og komme med gode råd. Det er vi som må fortelle dem at verden ikke er slik den framstilles på Netflix. Vi må være gode rådgivere, og ikke bare si fy-fy, sier hun.

Hun sier foreldrene må ha et åpent sinn og et skeptisk blikk.

- Ungdommer trenger voksne til å gi korreks på en åpen måte.