Heimebane:

Får meldinger fra folk som kommer ut av skapet

- Det bør være trygt å komme ut til fotballaget, sier «Heimebane»-skuespiller Ståle Remøy Pettersen (20).

«HEIMEBANE»: Etter søndagens sesongfinale av NRK-serien «Heimebane» har det tikket inn flere meldinger til skuespiller Ståle Remøy Pettersen (20), som spiller keeperen Kasper på fotballaget Varg. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Etter søndagens sesongfinale av NRK-serien «Heimebane» har det tikket inn flere meldinger til skuespiller Ståle Remøy Pettersen (20), som spiller keeperen Kasper på fotballaget Varg. I siste episode blir Kasper intervjuet av en reporter om kampen han akkurat har spilt, og står fram som homofil på direktesendt TV.

- Det må være tungt å være homofil i fotballmiljøet. Jeg håper Kasper bidrar til at temaet blir tatt opp, og at det ikke lenger er stillhet rundt det i fotballen, sier Pettersen til Dagbladet.

Scenen har blitt hyllet på sosiale medier siden søndag. Gjennom hele sesongen har homofili i toppfotball vært et tema. Pettersen sier han har fått flere meldinger fra publikum.

- Det var en som sendte meg en melding og sa han fikk motet til å fortelle foreldrene sine at han var homofil, etter han så episoden på søndag. Det traff meg rett i hjertet, forteller tjueåringen.

HYLLES: Ståle Remøy Pettersen under pressekonferansen for sesong 2 av Heimebane, på Ullevål stadion. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYLLES: Ståle Remøy Pettersen under pressekonferansen for sesong 2 av Heimebane, på Ullevål stadion. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Lang vei å gå

Han er selv fotballspiller hjemme i Fosnavåg, ikke langt unna Ulsteinvik, hvor «Heimebane» spilles inn. Han forteller at homofili ikke er noe han har hørt snakk om i fotballmiljøet.

- Det er ingen som diskuterer eller tar det opp. Det er helt stille. Det er veldig trist, og det er en lang vei å gå. Fotballaget bør være et trygt sted å stå fram som homofil, for det skal være en vennegjeng, sier Pettersen.

Det var gjennom fotballen Ståle Remøy Pettersen fikk spørsmål om å komme på audition til «Heimebane». Han forteller at han aldri planla å bli skuespiller, men at han ikke ser bort ifra at han skal fortsette i karrieresporet.

- Dukker det opp noe så sier jeg nok ikke nei, sier han til Dagbladet.

Ensomhet

I februar fortalte serieskaper Johan Fasting til Dagbladet at den emosjonelle tematikken i sesong to skulle handle om ensomhet.

- Alle problemene som kommer, er enten av frykt for å bli ensom, eller et resultat av å være ensom. Det er ingenting som er mer ensomt enn å være skaphomofil fotballspiller i norsk eliteserie, fortalte serieskaper Johan Fasting til Dagbladet i februar.

Den tidligere fotballspilleren John Carew, som spiller rollen som Michael Ellingsen, har et håp om at NRK-serien kan gjøre det litt enklere for homofile spillere å stå fram. Han tror at terskelen i dag er høy.

- Det er homofile i fotballen, helt sikkert. Jeg forstår at det kan være vanskelig for dem. Man er kompiser i garderoben, 22 karer, liksom. Jeg tror de frykter at ting vil forandre seg, at de vil bli sett på annerledes, sa han til Dagbladet før premieren i februar.

Det er fortsatt ikke bekreftet om NRK-serien får en ny sesong.