MELDER OM FOR DÅRLIG DEKNING: Fiskere melder om for dårlig DAB-dekning til sjøs. Foto: NTB / Scanpix
MELDER OM FOR DÅRLIG DEKNING: Fiskere melder om for dårlig DAB-dekning til sjøs. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

- Får meldinger om dårlig DAB-dekning på sjøen. I morgen legger NRK fram sine målinger

- Våre medlemmer melder om store hull i dekningen og da er det forhastet å skru av FM-senderne i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I samarbeid med Redningsselskapet har NRK testet DAB-dekningen til sjøs. Resultatet av undersøkelsen legges fram i morgen.

Fiskeribladet Fiskaren har tidligere skrevet flere saker om overgangen til DAB-radio, og har fulgt målingene som NRK og Redningsselskapet nå har gjort.

- En risiko for fiskere

- Vi erfarer at Redningsselskapets målinger viser at dekningen er god på sjøen. Men det skal være problemer med dekningen i områder som ligger mellom fjell, i fjord og sund, sier redaktør i Fiskeribladet, Nils Torsvik.

Han fortsetter:

- Fiske foregår jo også i slike områder, og det er viktig med radiotilgang. Ellers kan det utgjøre en risiko for fiskerne.

Torsvik forklarer at de store fiskeflåtene har tilgang til informasjon, som værmelding over satellitt, mens de mindre flåtene er avhengig av radio.

11. januar begynner slukkingen av FM-nettet, og i løpet av året vil NRK, Radio Norge og P4 utelukkende kunne høres over en DAB-radio.

Siden avgjørelsen har debatten rast og mange er bekymret.

Det er NRK og Nordkring som har ansvar for å bygge ut DAB-nettet, som skal dekke minst 99,5 prosent av befolkningen. Dette er kravet som er satt fra myndighetene sin side.

- Avgjørelsen er forhastet

NRK har tidligere i sommer innrømmet overfor avisa Nordlys at DAB-dekningen til havs ikke er testet. Denne er altså testet nå, og reslutatene legges fram i morgen.

Informasjonsleder i Norges Fiskerlag Jan-Erik Indrestrand, sier at tilbakemeldingen fra deres medlemmer, er svært delt og at mange opplever store problemer med dekningen til sjøs.

- Våre medlemmer melder om flere steder med dårlig DAB-dekning, og det vil vi følge opp, også etter at NRK har lagt fram sine målinger. Dette berører ekstremt mange, og reduserer beredskapen for fiskerne, som jo er veldig opptatt av å få inn værmelding og annen info man ikke kan få når man er uten telefondekning, sier Indrestrand.

Han har tidligere gått i bresjen for å få utsatt den nye omtalte slukkingen av FM-nettet. Det gjentar han nå:

- Vi mener man bør sette ned foten og tenke seg om en gang til. Våre medlemmer melder om store hull i dekningen og da er det forhastet å skru av FM-senderne i januar. Vi opplever at det ikke er helt grunn til å ha tillit til det NRK sier om at de har full kontroll.

- Ivrige brukere

Fagsjef i Norges Fiskarlag, Joakim Martinsen, sier at radio er et viktig verktøy for fiskere og at det er viktig at radiotilbudet oppretholdes.

- Vi er opptatt av at dekningen til sjøs blir sjekket og godt dokumentert. Radio er et viktig verktøy for fiskere. Se for deg en liten fiskebåt som ligger og drar inn garnene sine, de må kunne høre om det kommer varsler om polare lavtrykk. Fiskere er ivrige radiobrukere og opptatt av at radiotilbudet skal være bra etter slukkingen av FM-nettet, sier Martinsen.

Han fortsetter:

- Vi er glade for at NRK og Redningsselskapet nå har vært ute og målt dekningen til sjøs, også vil framtiden vise om tilbudet fungerer godt nok. Vi ønsker å få avklart realitetene i saken, og at kriteriene som er lagt til grunn for Stortinget er oppfylt.

Ansvarlig for digitaliseringen av radio i NRK, Øyvind Vasaasen forklarer at målingene til havs er gjort ut ifra det dekningskartet som nå foreligger, men at det skal settes opp en ny DAB-sender i Lofoten, for å gi dekning i det området.

- Vi tar gjerne imot meldinger om steder uten dekning. Slukkingen av FM kommer til å gå som planlagt, men vi setter stor pris på å få tilbakemeldinger fra publikum om mottaksproblemer på sjø og land. Disse sakene vil vi da følge opp. På sjøen, som på land, er det viktig med riktig utstyr. På sjøen må man ha fastmontert DAB-antenne, og huske at man må foreta et kanalsøk hvis man beveger seg mellom ulike regioner, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer