Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Fengslet og forlatt»

Får nesten en million til ny film om Norges farligste menn. Følger spesialisten som vitnet for Breivik

Filmskaperne Margreth Olin og Katja Høgset avdekker soningsforholdene for Norges sykeste og farligste innsatte.  

KJØRER PÅ: Margreth Olin har fått produksjonstilskudd til sitt nye filmprosjekt fra Norsk Filminstitutt.  John T. Pedersen 
KJØRER PÅ: Margreth Olin har fått produksjonstilskudd til sitt nye filmprosjekt fra Norsk Filminstitutt.  John T. Pedersen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kjente dokumentaristen Margreth Olin og produksjonsselskapet Speranza Film AS har nylig fått tilskudd til filmprosjektet «Fengslet og forlatt» fra Norsk Filminstitutt (NFI). Produksjonstilskuddet er på 930 000 kroner, ifølge NFIs nettsider.

Margreth Olin er produsent for filmen, som lages sammen med manusforfatter og regissør Katja Høgset. Filmens totalbudsjett er foreløpig på 3,1 kroner.

Olin vil foreløpig ikke røpe mye om arbeidet med filmen, som de har jobbet med i lang tid for å finansiere.

- Vi har holdt på en stund. Når vi nå fikk produksjonstilskuddet, går vi i gang med produksjonen for fullt, sier hun til Dagbladet.

Om de innsattes menneskelighet

Ifølge prosjektbeskrivelsen skal filmen ta for seg soningsforholdene til Norges farligste innsatte på avdeling G i Ila fengsel.

- «Fengslet og forlatt» er et sterkt og akutt prosjekt både i hovedkarakteren Randi Rosenqvists arbeid, i temaet psykisk helsevern i fengslene og i sin relevans i forhold til en grovt forverret situasjon innen feltet de siste 30 år, skriver NFI- konsulent Lars Løge i sin begrunnelse.

OBSERVERTE BREIVIK: Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist observerte massemorderen Anders Behring Breivik i fengsel, og avga vitnemål i ting- og lagmannsretten. Her fra ankesaken i januar i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OBSERVERTE BREIVIK: Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist observerte massemorderen Anders Behring Breivik i fengsel, og avga vitnemål i ting- og lagmannsretten. Her fra ankesaken i januar i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Filmteamet følger rettspsykiatar Randi Rosenqvist, som kjemper en kamp for ivaretakelse av de innsattes menneskelighet.

Ikke fokus på Breivik

Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist har de siste åra vært kjent for sine møter med Anders Behring Breivik, og for sitt vitnemål i rettsprosessen hvor Breivik gikk til søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene.

Breivik mente bl.a. at han hadde umenneskelige og nedverdigende soningsforhold. Han fikk delvis medhold i Oslo tingrett i 2016, men tapte på alle punkter i lagmannsretten tidligere i år.

Ifølge Dagbladets kommentator Marie Simonsen leverte Rosenqvist i tingretten et knusende vitnemål både mot Breivik og staten i sin beskrivelse av hvordan andre fanger ble behandlet. Etter hennes mening var Breivik en privilegert fange som forholdene i stor grad var lagt til rette for, mens andre hadde det langt tøffere.

Margreth Olin var til stede under tingrettssaken i mars i 2016 for å følge Rosenqvists forklaring. Til Adresseavisa fortalte hun at det var Rosenqvist som var hovedfokus, og at hun ikke ville ha fokus på Breivik. Olin fortalte da at de holdt på med forprosjektet til filmen.

Hele Norges coronakart