SOLGTE SEG?: Datteren til Asterix-skaper Albert Uderzo mener faren har solgt seg, og frykter en utvannet versjon av franskmennenes nasjonalhelt.  Foto:  AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU
SOLGTE SEG?: Datteren til Asterix-skaper Albert Uderzo mener faren har solgt seg, og frykter en utvannet versjon av franskmennenes nasjonalhelt. Foto: AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOUVis mer

Far og datter i vond krangel om Asterix

Flere album selv om forfatteren dør.

(Dagbladet.no): Framtida til Asterix og hans gallervenner er gjenstand for en fransk strid med lukt verre enn råtten fisk.

Onsdag skrev Sylvie Uderzo - datteren til Asterix-tegner Albert Uderzo - et innlegg i Le Monde der hun i harde ordelag kritiserer sin far. Årsaken er at faren nå har åpnet for at Asterix-figuren skal få leve videre også etter at han selv er død.

- Jeg har nå startet en kamp mot Asterix' verste fiender - finans- og forretningsmennene, skrev Sylvie Uderzo i Le Monde.

Ga datteren sparken
Bakgrunnen for konflikten er lang og trist. Tegneren Uderzo skapte Asterix sammen med forfatter Rene Goscinny i 1959, men sistnevnte døde i 1977. Uderzo valgte likevel - til tross for delte meninger blant fansen - å lage Asterix.

Selskapet som forvaltet Asterix-rettighetene - Albert René - ble fram til i fjor styrt av Sylvie Uderzo. Da valgte hennes 81 år gamle far å gi henne sparken.

Sylvie mener åpenbart at faren har latt seg presse av griske forretningsmenn, og i desember valgte Albert Uderzo å selge sine aksjer til Hachette - en fransk forlagsgigant, som nå har aksjemajoritet i Albert Rene. Samtidig ble det klart at andre tegnere skal få lov til å fortsette Asterix-serien etter hans død.

Datteren skriver at salget er i strid med alle verdiene hun selv vokste opp med: «uavhengighet, brorskap, vennskap og motstand».

Vond familiehistorie
Sjefredaktør Svein Erik Søland hos Egmont Serieforlaget har oversatt Asterix siden midten av 80-tallet, og kjenner Uderzo-familien. Han ønsker ikke å si altfor mye om bakgrunnen for konflikten.

Til britiske The Times sier imidlertid Rene Goscinnys datter, Anne, at en familiefeide ligger bak.

- Dette er en veldig vond familiehistorie. Jeg elsker Sylvie som om hun var min egen søster, men Asterix er en veldig sterk karakter. Asterix vil lede dem som tar seg av ham, og ikke omvendt. Jeg er helt sikker på at han ikke vil bli utvannet, og er trist over at Tintin døde med Hergé, sier Anne Goscinny.

Svein Erik Søland sier det har vært en diskusjon i mange år om Asterix fortsatt burde bli laget. Denne oppstod allerede da Rene Goscinny døde.

- Jeg kjenner begge standpunktene, noe mer kan jeg ikke si om det. Akkurat nå virker det som om det kommer nye album, og det blir jo spennende, sier Søland.

Store penger
Asterix-konsernet genererer store inntekter for opphavsmennene. Ifølge The Guardian har det blitt solgt over 325 millioner kopier av tegneserien siden starten.

I tillegg er det inntekter fra filmene, leketøy og t-skjorter, og en fornøyelsespark utenfor Paris.

Hvert nye album selger i drøyt tre millioner eksemplarer.

- Vi har fått vite at det er et nytt album planlagt til 29. oktober. Dette er en utgave som skal markere Asterix' 50-årsjubileum. Vi i Egmont serieforlaget har alltid vært Asterix-utgiveren i Norge, og det vil vi fortsatt være, sier Søland til Dagbladet.no.