Far og sønn på samme scene

- Jeg er så utrolig stolt av faren min og det han har fått til. Når alt har sett som svartest ut, og det har vært noen sånne perioder det siste året, fatter jeg ikke hvor han hentet krefter fra. Han var langt nede, men nå er vi i gang igjen, sa Omar Guiderk da han ønsket velkommen til Pat Martino-konsert på Cosmopolite torsdag kveld.

  • «Faren min» er Miloud Guiderk, og det var godt å se ham ile omkring i god, gammel, energiboblende stil.
I disse dager er det ti år siden Miloud flyttet virketrangen sin fra Sandvikas Musikkflekken til Industrigata i Oslo, og Cosmopolite ble raskt en scene for musikk fra alle verdenshjørner og et møtested for musikere og musikkelskere på tvers av rase og religion. Da en drastisk husleieøkning sendte Cosmopolite ut på gata, ble det dugnad i nye lokaler i Møllergata, og nå feires tiårsjubileet med en konsertrekke som ennå byr på mange godbiter: Mingus Big Band i morgen, Bill Frisell Band onsdag, Mahmoud Gania/Bugge Wesseltoft torsdag og Jim Hall/Charlie Haden Duo fredag.

  • Å høre Pat Martino (59) i en glimrende kvartett var en sann lise.
Den store jazzgitaristen, som etter et hjerneslag for 20 år siden måtte lære seg å spille på ny, viste at teknikk og kreativitet er gjenvunnet i fullt monn. De lynhurtige løpene og lange, improvisatoriske linjene ble servert med en kontroll og klarhet som fikk hver eneste tone til å skinne, rund og hel, uansett tempo. I bakgrunnen lurte ekkoet av Wes Montgomery, og ingen i den hengivne forsamlingen kunne unngå å legge merke til hvor mye en Pat Metheny har hentet fra sin navnebror. Ydmyk og uten fakter framførte Martino sin musikk, og konsentrasjonen som lyste av de tilstedeværende gitaristene i salen, fortalte tydeligere enn ord at mannen fortsatt byr på ting som tåler å bli brakt til torgs.

  • Om ei drøy uke starter den store Oslo World Music Festival.
Tidligere het den Verden i Norden, og som vanlig er Cosmopolite et av de sentrale spillestedene, i år sammen med bl.a. Blå, Smuget og Kulturkirken Jakob. Det rimer, for om noe sted i Oslo har brakt verden til Norden, er det Cosmopolite. Ikke rart far og sønn Guiderk strålte - og for å slutte sirkelen: Unge Omar er i dag leder for Musikkflekken - et steinkast fra stedet der han som liten plukket plektere fra scenegulvet etter at pappa Miloud hadde arrangert Pat Metheny-konsert. Energien går i arv, og takk for det.